Parlament vyslovil druhej Ficovej vláde dôveru

SITA, TASR, TA3
15.5.2012 11:42

Druhá vláda Roberta Fica bude môcť pokračovať vo vládnutí, parlament dnes kabinetu vyslovil dôveru. Za programové vyhlásenie vlády, a tým aj vyslovenie dôvery kabinetu, hlasovalo 82 zo 145 prítomných poslancov. Zdržalo sa ich osem, 53 členov snemovne bolo proti a dvaja nehlasovali.

Vláda Roberta Fica sa môže plnohodnotne pustiť do práce. Kabinet dnes podľa očakávania splnil ústavnú podmienku, keď na pôde Národnej rady SR získal dôveru poslancov. Za Programové vyhlásenie vlády, a teda aj za dôveru kabinetu, hlasovalo 82 členov snemovne zo 145 prítomných. Potrebných bolo minimálne 76 hlasov.

Za vládny program zahlasovali všetci prítomní poslanci vládneho Smeru-SD, okrem Viliama Holevu, ktorý nehlasoval. Neskôr sa vyjadril, že mu zlyhalo hlasovacie zariadenie. Štefan Hreha (Smer-SD) v rokovacej sále chýbal. Vládny program podporila aj Mária Ritomská (OĽaNO), bola tak jedinou z opozície, ktorá sa vyjadrila kladne. Zvyšok opozície hlasoval buď proti alebo sa poslanci zdržali.

Ficov kabinet si pre výkon svojho štvorročného mandátu stanovil desať kľúčových úloh. Prvou je zmiernením dosahov krízy posilniť istoty ľudí, nasleduje konsolidácia verejných financií tak, aby deficit verejných financií bol v roku 2013 pod troma percentami HDP. V prioritách sú aj podpora hospodárskeho rastu a cenovej stability, zníženie vysokej nezamestnanosti mladých ľudí a systematické riešenie problému dlhodobej, najmä regionálnej nezamestnanosti, zvýšenie vymožiteľnosti práva a systematická likvidácia korupcie na všetkých stupňoch spoločnosti i konsolidácia verejného zdravotníctva s dôrazom na jeho finančnú stabilizáciu.

Vláda do prioritných úloh zaradila aj posilnenie spoluzodpovednosti za plnenie strategických cieľov EÚ a zároveň presadzovanie oprávnených záujmov SR v únii, efektívne využitie prostriedkov z fondov EÚ na modernizáciu a rozvoj štátu a spoločnosti, posilnenie hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti spoločnosti, založenie dlhodobých tendencií pre hospodársky, sociálny, environmentálny a vedecko-technický rozvoj Slovenska a pre zlepšenie kvality života. Napokon kabinet chce byť vládou otvorenou všetkým vrstvám slovenskej spoločnosti aj prostredníctvom vytvorenej Rady solidarity a rozvoja za účasti partnerov sociálneho dialógu.

Pozrite si hlasovanie parlamentu.

Schválený program vlády je podľa predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) programom na ochranu ľudí pred dosahmi krízy. „Chcem ubezpečiť všetkých ľudí na Slovensku, že tento program je program stability, sociálneho dialógu, ochrany ľudí, ktorí sa len veľmi ťažko môžu brániť pred dosahom krízy,“ povedal dnes po schválení základného programového dokumentu pred nastúpenými členmi svojho kabinetu.

Zakrátko podľa premiéra vznikne Rada solidarity a rozvoja a z jej rokovaní vzídu návrhy zákonov a opatrení, ktoré povedú k zníženiu rozpočtového deficitu v roku 2013 pod tri percentá hrubého domáceho produktu. Opätovne zdôraznil, že pri napĺňaní tohto cieľa bude vláda osobitne prihliadať na potreby chudobných a slabých.

Dvaja poslanci za sociálnych demokratov, ktorí omylom programové vyhlásenie nepodporili, si podľa Fica vybrali nováčikovskú daň. „Aj preto je dôležité mať pohodlnú väčšinu v národnej rade, pretože takéto ľudské omyly sa stávajú,“ povedal. Hlasovanie opozičných poslancov, ktorí neboli proti, ale sa zdržali, prípadne vláde dali dôveru, premiér ocenil. „Môžem to len privítať ako znamenie konštruktívnejších vzťahov,“ podotkol.

Druhá Ficova vláda dnes dostala dôveru 82 poslancov parlamentu, pri hlasovaní ju okrem členov Smeru-SD podporila aj Mária Ritomská z klubu OĽaNO a ďalší ôsmi poslanci tohto klubu sa zdržali. Vyslovením dôvery dostal kabinet mandát na ďalší výkon moci. Naopak, z členov Smeru-SD za program nezahlasoval Štefan Hreha, ktorý bol neprítomný a Viliam Holeva. Ten nehlasoval a tvrdil, že vyhlásenie podporiť chcel, ale zlyhalo mu hlasovacie zariadenie.

Pozrite si komentár politológa Samuela Abraháma.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok