Spišiak končí ako policajný prezident, nahradí ho Gašpar

TASR, SITA, TA3
9.5.2012 12:18

Novým šéfom polície sa napokon nestane Stanislav Jankovič, hoci ho za zneužitie úradu nestíhajú. Kabinet rozhodol, že Jaroslava Spišiaka vo funkcii nahradí riaditeľ Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar.

Generála Gašpara by mal rozkazom potvrdiť vo funkcii súčasný minister vnútra Robert Kaliňák. Terajší policajný prezident Jaroslav Spišiak končí vo funkcii 15. mája.

Kaliňák napokon vo funkcii neprivíta bývalého policajného viceprezidenta Jankoviča. hoci si o ňom myslí, že je "skvelý policajt." Jankovič je podozrivý, že vybavil podnikateľovi Jánovi Božíkovi vodičský preukaz. Mal ho vyzdvihnúť na polícii potom, čo ho Božíkovi zadržali, lebo nemal 300 eur na zaplatenie pokuty za prekročenie rýchlosti. Božík pokutu zaplatil až rok a pol po spáchaní priestupku, keď sa už vyšetrovanie končilo.

Jankovič bol obvinený zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Keď však polícia navrhla podať na bývalého viceprezidenta obžalobu, do prípadu sa vložila na žiadosť Jankoviča Generálna prokuratúra. Navrhla jeho trestné stíhanie zastaviť. Dozorový prokurátor s ňou súhlasil. Prípad uzavrel s tým, že sa skutok stal, ale nie je dokázané, že ho spáchal Jankovič. Pripomína mimo iného dnešné vydanie denníka.Kaliňák tvrdil, že Jankovič je dobrý policajt a podmienkou jeho vymenovania za prezidenta by bolo nielen zastavenie stíhania v tomto  prípade, ale aj absolvovanie testu na detektore lži. Jankovič na detektore bol, jeho výsledky zatiaľ nie sú známe.

Minister Kaliňák o prípade hovoril, že je to preňho "neurčité podozrenie". Proti Jankovičovi pritom svedčia viacerí policajti. Dôkazom sú aj odpočúvané rozhovory Božíka. Podľa Generálnej prokuratúry sa nemôžu použiť, lebo podnikateľa odpočúvala z iného dôvodu – pre podozrenia z korupcie.

Lipšic by sa mal Gašparovi ospravedlniť, myslí si Kaliňák


Exminister vnútra Daniel Lipšic by sa mal podľa súčasného šéfa rezortu Kaliňáka ospravedlniť budúcemu policajnému prezidentovi Gašparovi za tvrdenie, že skartoval dôležitý dokument, ktorý polícia dostala zo Slovenskej informačnej služby a týkal sa Gorily. Protizákonné skartovanie konštatovala ministerská kontrola. „Lipšic by sa mal k tomu postaviť chlapsky a ospravedlniť sa Gašparovi, pretože nikdy nebolo podozrenie z nezákonného konania. Bola otázka, či to nebolo v rozpore s vyhláškou. Národný bezpečnostný úrad povedal, že to v rozpore nebolo. Všetky veci boli absolútne v poriadku,“ povedal dnes Kaliňák novinárom.

Podľa Kaliňáka nie je pravda, že Úrad boja proti korupcii pod vedením Gašpara nerobil na veľkých kauzách. „Nie je pravda, že úrad nerobil veľké kauzy. Vtedy úrad až tak neinformoval o veľkých kauzách. Zrejme boli úmyselne neuvádzané,“ konštatoval minister. 

Gašpar bude podľa Kaliňáka najmenej politickým prezidentom Policajného zboru SR za posledné roky. Do vysokej funkcie v policajnom zbore ho totiž vymenoval ešte Vladimír Palko, prežil Martina Pada i Kaliňáka. Odišiel až za súčasného vedenia polície. „Bol vysoký policajný funkcionár za viacerých politických strán. Spĺňa všetky náležitosti,“ uviedol. Nové vedenie polície v oblastiach, kde sú pozitívne výsledky nadviaže na prácu predchádzajúceho vedenia, v tých, v ktorých sú pochybnosti, urobí zmeny. Minister chce ešte hovoriť aj s odstupujúcim policajným prezidentom Jaroslavom Spišiakom, ktorý má vo funkcii skončiť na budúci týždeň. Nechcel však povedať, či mu ponúkne nejakú funkciu. „Je to medzi nami dvomi. Ak sa policajný prezident rozhodne, tak to zverejníme,“ dodal.

Nový šéf polície hovorí o veľkej výzve


Gašpar, ktorý sa od budúceho týždňa nastúpi do funkcie, predstaví svoje vízie na tomto poste až po oficiálnom uvedení do funkcie ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

"Samozrejme, je to pre mňa veľká výzva. Rád by som na poste policajného prezidenta staval na všetkom pozitívnom. Všetky vízie a predstavy o ďalšom fungovaní Policajného zboru by sme predstavili spoločne s pánom ministrom vnútra Kaliňákom až po mojom oficiálnom vymenovaní do funkcie," povedal v prvej reakcii generál Gašpar. Zdôraznil, že v prvom rade sa však musí aj oboznámiť so súčasným stavom celého Policajného zboru a vyhlásil pritom, že je to pre neho veľká výzva, lebo si uvedomuje najdôležitejšiu skutočnosť, že polícia je "pre a zodpovedá najmä občanom".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok