Rokovanie NR SR aj o zákone o konflikte záujmov

TA3 SITA
31.1.2019 08:53

Poslanci Národnej rady majú počas tretieho dňa rokovania na programe diskusiu k návrhu novely ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, teda zákon o konflikte záujmov. Prerokujú aj živnostenský zákon a zákon o advokácii.

Plénum Národnej rady SR bude pokračovať v rozprave zo stredy, keď stihli svoje pozmeňujúce návrhy predložiť opoziční poslanci Martin Poliačik či Veronika Remišová. Poliačik navrhuje zriadiť register majetkových priznaní, do ktorého by mohli byť uložené informácie o verejných funkcionároch, ako aj ich majetkové priznania. Remišová zasa navrhuje uvádzať jasnejšie majetkové prírastky, a tiež postihy, keď verejný funkcionár neoznámi svoj konflikt záujmov pri hlasovaní či konkrétne vyčíslenie hodnoty prijatého daru a majetkových pomerov.

Dôvodom návrhu novely je vážny nedostatok spočívajúci v absencii možnosti preskúmania rozhodnutí orgánov konajúcich v konaniach o ochrane verejného záujmu a zamedzeniu rozporu záujmov. "Evidujú sa viaceré pokusy o jeho novelu, ktoré sa však skončili neúspešne. Ochrana verejného záujmu je súčasne terčom neustáleho záujmu spoločnosti o čo najlepšiu úpravu právneho rámca tejto problematiky. Predložený návrh na novelu ústavného zákona vychádza z požiadaviek na sprísnenie podmienok ochrany verejného záujmu a má snahu splniť i ďalšie požiadavky spoločnosti v tejto oblasti," uviedol v decembri jeden z predkladateľov poslanec za Smer-SD Miroslav Číž.

V návrhu je požiadavka na rozšírenie okruhu verejných funkcionárov tak, aby v ňom boli zahrnuté všetky verejné funkcie, v ktorých sa nakladá s finančnými prostriedkami štátu. Rovnako je v návrhu požiadavka na odstránenie nedostatkov doterajšej právnej úpravy v oblasti formy oznámení funkcií, zamestnaní, činností a majetkových pomerov, ako aj požiadavka na odstránenie procesnoprávnych nedostatkov konania vo veci ochrany verejného záujmu a zamedzenia rozporu záujmov. Poslanci chcú tiež zosúladiť text ústavného zákona s právnymi predpismi na ochranu osobných údajov. Poslanci sa budú ďalej zaoberať vládnymi aj poslaneckými návrhmi zákonov. Medzi nimi prerokujú živnostenský zákon, ako aj zákon o advokácii. Popoludní o 14:00 čaká zákonodarcov pravidelná Hodina otázok na predstaviteľov vlády. Hlasovanie o prerokovaných bodoch sa uskutoční v štandardných časoch o 11:00 a podvečer o 17:00.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok