Začal sa nový rok 2019. V slovenských mestách ho búrlivo oslávili

TA3 TASR SITA ČTK
31.12.2018 11:00

Koniec starého a začiatok nového roka - to je najmä veľkolepá zábava a ohňostroje, ale aj napätie a obavy z bezpečnostných hrozieb. Prvé fľaše šampanského strieľali na tichomorských ostrovoch, konkrétne v štáte Samoa. Ako dopadli oslavy u nás na Slovensku? Silvestrovské a novoročné udalosti sme s vami sledovali online.

Začal sa nový rok 2019. V slovenských mestách ho búrlivo oslávili
SITA/Braňo Bibel

Online sme ukončili.

0:40 Bratislava sa lúčila so starým rokom už tradične v historickom centre Bratislavy. Na námestiach sa zabávali tisícky ľudí a to nie len domáci ale aj turisti zo zahraničia. Aj tento rok oslavám dominoval veľký ohňostroj, ktorý odpálili priamo z lode na Dunaji.

00:00 Je to tu. V týchto chvíľach sa za zvuku ohňostrojov začal nový rok 2019. V mene televízie TA3 vám želáme, aby bol ešte oveľa lepší, ako bol ten starý.

23:59 Pozrite si aj atmosféru v Bratislave v rámci osláv príchodu nového roka 2019.

23:05 Do vyvrcholenia silvestrovských osláv nám zostáva už iba necelá hodina. Asi najväčšie na Slovensku sú v našom hlavnom meste, kde máme našich kolegov Lenku Ježovú a Pavla Kirinoviča. Tí nám sprostredkovali atmosféru z historického centra Bratislavy.

22:30 K novému roku tradične patria aj posolstvá politikov. Nemecká kancelárka Angela Merkelová v prejave zaujala nečakane tvrdou sebareflexiou. V podobnom duchu sa vyjadril aj čínsky prezident Si Ťin-pching. Apel na lepšie Francúzsko zaznel z úst prezidenta Emmanuela Macrona. Šéf Kremľa Vladimir Putin zasa vyzval spoluobčanov na jednotu.

22:10 Silvestrovské oslavy v Bratislave sa už oficiálne začali. Pozrite si aj živý vstup do centra nášho hlavného mesta, odkiaľ nám atmosféru priblížili kolegovia Lenka Ježová a Pavol Kirinovič.

22:05 V ruskej metropole oslavujú príchod roka. Pyrotechnika bola už tradične pripravená pri známom chráme Vasilija Blaženého, ale aj v sídle prezidenta - v Kremli. Na Červenom námestí sa stretávajú takmer všetky dôležité moskovské ulice, preto sa o mieste hovorí ako o hlavnom námestí nielen Moskvy, ale celého Ruska. V metropole si na svoje prídu aj milovníci zimy. Teplota sa pohybuje na úrovni mínus 7 stupňov Celzia. Oslavy sa podobne ako v iných metropolách nezaobídu bez prísnych bezpečnostných opatrení. V Moskve hliadkujú stovky policajtov, postavili tam betónové aj oceľové zábrany.

russia-new-year-71277-3aecb2303541442dba2d632dcc8eadb6_7f000001-9416-84cb.jpg

21:30 Pápež František slúžil večernú pobožnosť v Bazilike sv. Petra pri príležitosti končiaceho sa roka 2018. Upozornil pritom na ťažkú situáciu bezdomovcov počas zimného obdobia. Pápež vo vatikánskej bazilike slávil vešpery spojené s eucharistickou adoráciou, požehnaním a ďakovným spevom Te Deum na záver kalendárneho roka. Pomodlil sa tiež pred vatikánskym betlehemom vymodelovaným z piesku a navštívil priestory nového charitatívneho zdravotníckeho strediska.

21:15 Silvestrovské oslavy naberajú na obrátkach aj u nás. Asi najväčšie budú v hlavnom meste. Atmosféru z centra Bratislavy nám priblížili kolegovia Lenka Ježová a Pavol Kirinovič.

21:00 Pozrime sa aj do Spojených arabských emirátov, konkrétne do Dubaja, kde pompézne oslávili príchod nového roka. Organizátori sa po ročnej odmlke vrátili k tradičnému ohňostroju pri najvyššej budove sveta Burdž Chalífa. Vlani sa tu namiesto ohňostroja premietala svetelná šou so špeciálnym hudobným podmazom. Úrady minulý rok argumentovali najmä bezpečnosťou. Organizátori očakávajú v centre státisíce návštevníkov.

20:00 Holandská polícia nechala nakrátko vypratať jeden z terminálov amsterdamského letiska Schiphol kvôli mužovi, ktorý hrozil, že má pri sebe bombu. Situácia je podľa polície pod kontrolou.

18:45 Koniec roka 2018 sa nezadržateľne blíži aj u nás. Prípravy na príchod nového roka a atmosféru z centra Bratislavy sledujú kolegovia Lenka Ježová a Pavol Kirinovič.

18:40 Milióny ľudí žijúcich na východnej pologuli už privítali rok 2019. Silvestrovské oslavy sprevádzali na mnohých miestach veľkolepé ohňostroje a hudobno-svetelné predstavenia.

17:55 V juhokórejskej metropole Soul privítali nový rok tradičnou ceremóniou: zvonením na bronzový zvon. Starosta mesta Pak Won-sun a vybraní obyvatelia naňho udreli tridsaťtrikrát. Jedným z vyvolených bol aj chirurg, ktorý úspešne operoval severokórejského vojaka, ktorý utiekol na juh cez hranicu napriek streľbe svojich kolegov v roku 2017. Číslo 33 v Kórei symbolizuje šťastie.

Kalendáre vymenila aj Čína, kde sa veľké oficiálne oslavy nekonali. Podľa tradičného čínskeho kalendára sa nový rok začne až 5. februára. Niektorí Číňania však vyšli vo veľkých mestách oslavovať do ulíc. Napríklad v Šanghaji na nich dozerali posilnené policajné hliadky, ktorých úlohou bolo zabrániť zopakovaniu scenára z roku 2014. Vtedy pri novoročnej tlačenici zahynulo 36 osôb. Veľké oficiálne oslavy sa konali v Hongkongu, kde sa na ohňostroj prišlo pozrieť 300.000 ľudí. Novoročné posolstvo národu predniesol prostredníctvom štátnych médií čínsky prezident Si Ťin-pching. Občanov ubezpečil, že reformné úsilie Číny nebude stagnovať a krajina sa bude naďalej otvárať svetu.

Na Taiwane využili organizátori osláv k odpáleniu veľkolepého ohňostroja 504 metrov vysoký mrakodrap Taipei 101 v Tchaj-peji. Tradícia, ktorá trvá od roku 2004, láka do hlavného mesta ostrova každoročne mnoho turistov.

17:30 S blížiacim sa novým rokom zverejnil na sociálnej sieti video aj predseda vlády Peter Pellegrini.

17:00 Šéf parlamentu zverejnil video na sociálnej sieti.

16:10 S rokom 2018 sa lúčia v Južnej Kórei, v KĽDR, či v Japonsku, kde vítajú rok divokého prasaťa.

14:00 Austrálčania oslávili príchod roka 2019 v Sydney tradičným megalomanským ohňostrojom. Mesto pripravilo vo svojom prístave ohromujúci dvanásťminútový ohňostroj s 8,5 tony pyrotechniky. Pred miestnu operu a Prístavný most si ho údajne prišlo pozrieť 1,5 milióna ľudí. Organizátori hovoria o doteraz najgigantickejších oslavách.

13:15 Na 30. ročníku Silvestrovského behu cez bratislavské mosty sa zúčastnil rekordný počet bežcov - až 1077. Absolvovali ho za slnečného počasia pri teplote šesť stupňov Celzia, bez snehu a poľadovice na trati.

12:30 Ako privítali rok 2019 na Novom Zélande? Pozrite si silvestrovské ohňostroje v Aucklande.

11:05 S novým rokom sa na Štrbskom Plese lúčia tradičným silvestrovským poludním. Starosta Štrby Michal Sýkora uviedol, že od 11. hodiny je pripravený kultúrny program, kde si všetci pripomenú uplynulý rok 2018. „Chceli sme urobiť niečo, aby sa mohli všetci u nás na Silvestra zabávať,“ konštatoval.

11:00 A je to tu. Ostrov Samoa práve ako prvý privítal Nový rok.

10:40 Francúzi, a nielen oni, sa obávajú silvestrovských teroristických útokov, aké zažili napríklad v nočnom klube v tureckom Istanbule. Problémom môžu byť aj protestujúci. Na bezpečnosť v krajine galského kohúta dohliadne približne 147 tisíc policajtov.

Na Silvestra ambulantné pohotovostné služby v Bratislavskom kraji fungujú ako každý pracovný deň, teda od 16.00 do 22.00 h.

10:20 V hlavnom meste bude potrebné počítať aj s dopravnými obmedzeniami. Krátko pred polnočným ohňostrojom bude pre dopravu úplne neprejazdný úsek od Šafárikovho námestia cez Vajanského nábrežie, Rázusovo nábrežie až po Most SNP a Mostová ulica. Pri vstupe do historického centra budú usporiadatelia vykonávať preventívne kontroly návštevníkov. Vstup nebude umožnený osobám zjavne pod vplyvom alkoholu či iných omamných a psychotropných látok.

10:15 Počas silvestrovských osláv bude v uliciach hlavného mesta viac policajtov. Na bezpečnosť budú dohliadať policajti všetkých zložiek Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave, a to najmä poriadkovej, dopravnej aj kriminálnej polície.

10:00 Tichomorský ostrovný štát Samoa je spolu s východnými časťami Kiribati jedným z prvých miest na svete, kde ľudia oslávujú príchod roka 2019. Samoa získala takéto postavenie v roku 2011, keď sa vrátila do západnejšieho časového pásma, pričom "preskočila" medzinárodnú dátumovú hranicu. Dovtedy tieto ostrovy vítali nový rok ako posledné.

9:45 Mesto Košice pripravilo pre svojich obyvateľov dve silvestrovské oslavy. Jedna, určená pre deti, sa uskutoční na Silvestra dopoludnia v Historickej radnici, a druhá, pre mládež a dospelých, večer na košickej Hlavnej ulici.

Pri súsoší Immcaulata na Hlavnej ulici sa oslavy príchodu nového roka začnú už od 20:00. Pripravená je tanečná a hudobná show spojená s rozlúčkou s rokom 2018 a vítaním Nového roka 2019, ktorá vyvrcholí ohňostrojom. Celú Hlavnú ulicu roztancujú tanečníci viacerých hudobných a tanečných štýlov a spolu s nimi sa o dobrú zábavu postarajú Peter Bič Projekct, Lucie& Wanastovi Vjecy revival, ľudová hudba Stropkoviani, DJ Pepo, moderátor Richard Herrgott a ďalší.

9:30 Ako bude vyzerať vítanie nového roka 2019 v centre Bratislavy? Hlavné mesto chystá polnočný ohňostroj na Dunaji spojený so svetelnou a hudobnou šou so scenériou dunajského nábrežia. Centrálnou zónou silvestrovských osláv v meste bude Námestie Ľudovíta Štúra, Hviezdoslavovo námestie a Rázusovo nábrežie. Ešte predtým sa bude konať tradičný silvestrovský beh cez bratislavské mosty.

Bratislavčania a návštevníci mesta sa môžu prísť do centra zabávať na Silvestra už od 22. hodiny. Mestská časť Staré Mesto pripravila na Hviezdoslavovom námestí "warm-up party".

Ohňostroj odpália z plavidla uprostred Dunaja s hudobnou kulisou na motívy slávneho valčíka Johana Straussa - Na krásnom modrom Dunaji. "Pred a počas ohňostroja bude paralelne prebiehať svetelno-laserová šou na Námestí Ľudovíta Štúra a Rázusovom nábreží, ktorú bude dopĺňať hudba slovenských a českých klasikov,"informovala hovorkyňa mesta Bratislavy Zuzana Onufer. V rámci vizuálno-svetelnej šou bude pripravená nadrozmerná časomiera na Námestí Ľudovíta Štúra, ktorá bude odrátavať záverečné minúty rka 2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok