Slávnu mešitu v Iraku obnovia, pomôžu zahraniční investori

TA3
17.12.2018 22:39

Irak znova postaví slávnu mešitu v Mosule, ktorú zničili radikáli z Islamského štátu. Rekonštrukcia ikonickej stavby sa už začala položením stavebného kameňa. Na slávnostnom podujatí sa zúčastnili aj predstavitelia Európskej únie a Unesco.

Irackí náboženskí lídri položili v Mósule základný kameň opätovnej výstavby Veľkej mešity an-Núrí, ktorú zničili militanti z Islamského štátu. Na ceremónii sa zúčastnili aj zástupcovia Európskej únie a Organizácie Spojených národov. Mešita, ktorej šikmý minaret bol jedným z najslávnejších symbolov Mósulu, bola miestom, kde líder Islamského štátu abú Bakr al-Bagdádí vyhlásil v roku 2014 samozvaný kalifát. Džihádistická skupina ju vyhodila do povetria v roku 2017 po tom, keď vládne opätovne získali kontrolu nad mestom.

Obnova stavby by mala podľa odhadov trvať päť rokov. Spojené arabské emiráty na projekt prispeli sumou 50 miliónov dolárov (44 miliónov eur). Bitka o Mósul, ktorá trvala deväť mesiacov, zanechala rozsiahle časti mesta v ruinách, pripravila o život tisíce civilistov a viac než 900-tisíc ďalších vyhnala zo svojich domovov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok