Voľby do kongresu v USA môžu rozhodnúť o Trumpovej budúcnosti

TA3 TASR
6.11.2018 06:28

Američania rozhodujú o novom zložení Snemovne reprezentantov, tretiny senátu a guvernéroch v 36 štátoch. V krajine sa postupne začínajú zatvárať volebné miestnosti. Prvé odhady o tom, ako si dve kongresové strany vo voľbách počínali, začnú prichádzať po jednej hodine nášho času.

Budú v snemovni demokrati?

O znovuzvolenie sa bude uchádzať aj 35 senátorov, ktorí sú do 100-členného Senátu Spojených štátov volení na šesť rokov. V hre je tiež 39 miest guvernérov jednotlivých štátov Únie, ktorí sú vo väčšine štátov volení na štyri roky. Výnimkou sú štáty Vermont a New Hampshire, kde guvernérov volia len na dvojročné obdobie. Okrem toho sa v tzv. supervolebný utorok uskutočnia aj početné iné regionálne či komunálne voľby, ako aj voľby starostov mnohých miest.

Dôležitosť tohtoročných kongresových volieb uznáva aj americký prezident Donald Trump, ktorý bol v roku 2016 prezidentským kandidátom Republikánskej strany. V prípade, že vo voľbách do Snemovne reprezentantov, ktorú momentálne ovládajú republikáni, zvíťazia demokrati, čo predpokladajú analytici z oboch táborov, mohlo by to zásadne skomplikovať Trumpove legislatívne plány na nasledujúce dva roky. V Snemovni majú republikáni momentálne 235 kresiel, demokrati 193. Sedem mandátov je neobsadených.

Trump môže byť ohrozený

Pre Trumpa je však ešte dôležitejšia skutočnosť, že ak väčšinu v Snemovni získajú demokrati, budú môcť spustiť proces tzv. impeachmentu prezidenta za jeho viaceré osobné a profesionálne prešľapy. Mnohí demokrati sa takýmito ambíciami ani netaja. Podľa článku 1 Ústavy Spojených štátov je totiž Snemovňa jediným orgánom v krajine, ktorý takýto proces môže iniciovať. Šéf Bieleho domu mal počas prvých dvoch rokov vo funkcii podporu svojich spolustraníkov republikánov v oboch komorách zákonodarného zboru, Kongresu. Hoci nie vždy a vo všetkom s ním súhlasili, vládlo sa mu ľahšie, než keby aspoň jednu komoru ovládali demokrati.

Podľa denníka Washington Post je však odvolávanie prezidenta nepravdepodobné. To, čo demokrati môžu dosiahnuť, je posun vpred vo vyšetrovaní napojenia Trumpa na Rusko či zákonnosti a férovosti jeho podnikania. Nové dôkazy a dominancia takých vyšetrovaní v médiách by mohli značne ovplyvniť Trumpov pokus o znovuzvolenie v roku 2020.

Republikáni majú pred voľbami väčšinu aj v Senáte, kde im v tomto 100-člennom zákonodarnom zbore patrí 51 kresiel. Ak by demokrati, ktorí majú 49 senátorov, chceli získať väčšinu aj tam, potrebujú republikánom zobrať dve kreslá. Väčšina politických analytikov sa však domnieva, že v Senáte si republikáni väčšinu udržia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok