Zadržali muža, ktorý posielal bomby. V dodávke mal plagáty Trumpa

TA3 TASR
26.10.2018 18:49

Cesarovi Sayocovi, ktorý je podozrivý z posielania balíkov s výbušným zariadením činiteľom spojeným s americkou Demokratickou stranou, hrozí v prípade dokázania viny až 58 rokov väzenia. Na tlačovej konferencii to povedal americký minister vnútra Jeff Sessions.

Považuje sa za nevinného

Podozrivého zadržali po tom, čo polícia vykonala prehliadku v jeho dome v meste Plantation v americkom štáte Florida. Policajti zaistili aj bielu dodávku patriacu Sayocovi, polepenú plagátmi oslavujúcimi Republikánsku stranu a jej činiteľov, najmä amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podľa Sessionsa čelí Sayoc obvineniam z piatich federálnych zločinov vrátane "zasielania výbušnín poštou", za čo mu hrozí 58 rokov väzenia, avšak až do dokázania viny sa bude považovať za nevinného.

Riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie Christopher Wray uviedol, že v prípade rúrkových bômb vybavených časovačom, ktoré podozrivý v priebehu tohto týždňa poslal prominentným demokratom, "nešlo o atrapy", ale o funkčné nástražné výbušné systémy, ktorých výbuch by mohol mať ničivé účinky. Celkovo ich Sayoc vyrobil a odoslal 13. Ani v jednom prípade však zariadenie nevybuchlo. Niektoré zásielky obsahovali aj fotografie cieľových osôb. Podľa Wraya išlo o viac ako 15 centimetrov dlhé plastové rúrky vybavené malým časovačom a batériou naplnené výbušným materiálom. Riaditeľ FBI tiež potvrdil, že na zariadeniach sa našli Sayocove odtlačky prstov.

Kulturista a bývalý striptér

Cesar Sayoc je amatérsky kulturista a bývalý striptér, ktorý mal v minulosti viaceré potýčky so zákonom. Píše o tom v sobotu agentúra AP. Jeho bývalý právnik, Ronald Lowy, ktorý ho zastupoval pred súdom v prípade z roku 2002, keď ho stíhali za vyhrážky bombovým útokom, opísal Sayoca ako "zmäteného muža". Podľa právnika mal problémy ovládať svoje emócie. Lenny Altieri, Sayocov bratranec, použil ešte silnejšie slová. "On je šialenec, viem to," Altieri povedal agentúre AP. "Je samotár." Altieri takisto potvrdil, že Sayoc pracoval v minulosti ako striptér.

Sayoc je aktívny podporovateľ Trumpa a na Twitteri a Facebooku zverejňoval videá, ktoré si nakrúcal na Trumpových mítingoch. Jeho príspevky na sociálnych sietiach vyzdvihovali amerického prezidenta a nevyberane útočili na demokratov. Sayoc sa v roku 2002 vyhrážal zástupcovi energetickej spoločnosti bombovým útokom po tom, čo mu chceli odpojiť elektrinu. V telefóne zamestnancovi oznámil, že odpáli firemné priestory výbušninou a "bude to horšie než 11. september". V roku 2014 ho odsúdili za krádež a v roku 2013 za napadnutie a ublíženie na zdraví. V roku 2004 čelil obvineniam za nezákonnú držbu syntetických anabolických steroidov, ktoré používal na rozvoj svalovej hmoty.

Adresátmi podozrivých zásielok boli miliardár a filantrop George Soros, bývalí americkí prezidenti Bill Clinton a Barack Obama, exministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová, bývalý viceprezident Joe Biden, či kritik súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa - herec a producent Robert De Niro, ako aj niekdajší minister vnútra Eric Holder, bývalý riaditeľ CIA John Brennan, bývalý riaditeľ amerických tajných služieb James Clapper, ako aj senátor Cory Booker.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok