V Zimbabwe dokončujú sčítavanie hlasov, voľby vraj neboli zmanipulované

TA3 TASR
31.7.2018 12:52

Ústredná volebná komisia v Zimbabwe v utorok oznámila, že je "presvedčená, že voľby neboli zmanipulované". Vyjadrila sa tak po pondelkových celoštátnych voľbách, prvých od zosadenia bývalého dlhodobého autoritárskeho prezidenta Roberta Mugabeho.

Kandidáti sú presvedčení o výhre

Zimbabwiansky prezident Emmerson Mnangagwa i jeho hlavný súper Nelson Chamisa v utorok svorne vyhlásili, že sú presvedčení vo svoje víťazstvo v pondelkových prezidentských a parlamentných voľbách. Šlo o prvé hlasovanie v tejto africkej krajine od vlaňajška, keď bol zosadený dlhoročný prezident Robert Mugabe, píše spravodajská stanica BBC.

Emmerson Mnangagwa, ktorý sľúbil, že do krajiny s chradnúcou ekonomikou priláka zahraničné investície, je závislý od toho, aby boli voľby vnímané ako slobodné a spravodlivé. V utorok na Twitteri preto opatrne napísal: "Teší ma vysoká účasť a doterajší záujem voličov. Informácie od našich zástupcov vo volebných miestnostiach sú mimoriadne pozitívne. Trpezlivo čakáme na oficiálne výsledky." Prezidentský kandidát hlavnej opozičnej sily Hnutie za demokratickú zmenu Nelson Chamisa ohlásil víťazstvo vo voľbách už v utorok dopoludnia. Na Twitteri napísal: "Výrazne som zvíťazil." "Teraz máme výsledky z väčšiny vyše 10.000 hlasovacích miestností. Počínali sme si neobyčajne dobre," uviedol v tweete 40-ročný politológ a právnik Chamisa a dodal: "Sme pripravení zostaviť vládu."

Súboj je mimoriadne tesný

Pozorovatelia uviedli, že vládna strana Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front a MDC-T zvádzajú mimoriadne tesný súboj. Mnangagwa i Chamisa patrili k 23 prezidentským kandidátom, z ktorých si mohli občania vybrať vo voľbách.

Obaja sa síce v utorok označili za víťazov, ale dodali, že čakajú na oficiálne výsledky, ktoré oznámi volebná komisia. Konečné výsledky by mali zverejniť najneskôr v sobotu. V prípade, že ani jeden z kandidátov nezíska viac ako 50 percent voličských hlasov, druhé kolo volieb sa uskutoční 8. septembra.

Sčítavanie je takmer dokončené

"Sčítavanie hlasov je takmer dokončené vo všetkých provinciách. Ostáva už len tieto výsledky overiť a potom ich oznámime," vyhlásila v utorok predsedníčka volebnej komisie Priscilla Chigumbová, ktorú citovala DPA. Komisia tiež uviedla, že čiastočné výsledky začne oznamovať v utorok popoludní - podľa agentúry DPA od 15.00 h SELČ. Povinnosťou komisie je zverejniť úplné výsledky do soboty.

Tieto voľby v Zimbabwe sú radostnou a podľa väčšiny opisov transparentnou záležitosťou - sú tiež prvými po takmer 40 rokoch vlády Mugabeho a v situácii, keď na hlasovacích lístkoch nebolo jeho meno. Pozorovatelia volieb z Európskej únie - ktorým prvýkrát po rokoch umožnili vstup do Zimbabwe - majú zverejniť svoje závery v stredu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok