Videl som, ako sa trápi. Politici reagujú na smrť Pavla Pašku

TA3 SITA TASR
6.4.2018 12:44

Náhla smrť bývalého predsedu slovenského parlamentu Pavla Pašku zaskočila mnohých politikov z koalície aj opozície. Súčasný šéf NR SR Andrej Danko v parlamente sprístupňuje kondolenčnú listinu, do ktorej sa bude možné zapísať, Peter Pellegrini nazval Pašku priateľom, Pavol Hrušovský oceňuje, že bol schopným filozofom. Pozrite si reakcie politikov.

Mnohých správa zaskočila

Prezidenta Andreja Kisku náhla smrť Pavla Pašku zaskočila a rodine a príbuzným vyjadril úprimnú sústrasť. "Prezidenta zaskočilo náhle úmrtie Pavla Pašku a vyjadril úprimnú sústrasť najbližším príbuzným, rodine, priateľom a známym," napísal Kiskov hovorca Roman Krpelan v písomnom stanovisku.

Zosnulý expredseda NR SR sa ako človek, ktorý viedol najvyšší zákonodarný zbor šesť rokov, navždy zapíše do novodobej politickej histórie, vyhlásil predseda vlády Peter Pellegrini. Práve terajší premiér nahradil Pašku vo funkcii predsedu parlamentu, keď sa jej v roku 2014 po kauze piešťanského CT vzdal. "Hlboko ma zarmútila informácia, že zomrel dlhoročný predseda NR SR, môj dlhoročný kolega, priateľ a spolustraník. Správa nás hlboko zasiahla a v mene vlády vyjadrujem pozostalým a rodine hlbokú sústrasť," dodal Pellegrini.

Danko sprístupňuje kondolenčnú knihu

Predseda parlamentu a SNS Danko vyjadril rodine zosnulého Pavla Pašku úprimnú sústrasť. Vo vestibule parlamentu bude od piatka popoludní možné zapísať sa do kondolenčnej listiny. "Ťažko sa hľadajú slová, keď predčasne odíde človek. O to ťažšie, keď zastával takú vysokú funkciu a osobne som ho poznal. Videl som v poslednej dobe, ako sa trápi z toho, čo sa v tejto spoločnosti deje. Je mi veľmi ľúto, že nás Pavol Paška, človek vzdelaný, múdry, opustil. Chcel by som vyjadriť čo najúprimnejšiu sústrasť celej rodine, skloniť hlavu," uviedol predseda parlamentu. Danko by tiež chcel vyzvať všetkých ľudí, "aby sme sa dnes na Slovensku spamätali, aby prestali riešiť problémy emóciami, aby na sebe vzájomne hľadali dobro, porozumenie a lásku, pretože mám pocit, že ideme veľmi zlou cestou".

Správa o úmrtí Pavla Pašku zaskočila aj dlhoročného podpredsedu parlamentu a šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára. "Správa o úmrtí Pavla Pašku, človeka v mojom veku, ma zaskočila. V tejto chvíli by som chcel vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým," uviedol Bugár.

Hrušovský: Bol schopný filozof

Podobne zaskočený a šokovaný bol aj Pavol Hrušovský, ktorý tiež v minulosti zastával post šéfa parlamentu za KDH. "Som z toho smutný, aj keď sme vždy boli na opačných stranách a nikdy sme v koalícii nespolupracovali. Ale s Pavlom Paškom sme mali dobrý vzťah. Bol schopný filozof a vnášal do politiky nové prvky. Aj keď sme na viaceré veci mali rozdielny názor, som z tejto správy šokovaný a smutný," povedal Hrušovský.

"Každá smrť človeka, hlavne náhla, je tragédiou. Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine," povedal predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Kondoluje aj jeho stranícky kolega Peter Pčolinský. "Napriek tomu, že to bol náš politický konkurent, každé úmrtie človeka bez ohľadu na politickú príslušnosť je tragédia. Veľmi ma to prekvapilo, som šokovaný," uviedol. Úprimnú sústrasť rodine vyjadril na sociálnej sieti aj poslanec Martin Poliačik, ktorý reprezentuje Progresívne Slovensko.

Matovič: Boha nepodplatí

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič reagoval tým, že zomrel človek, ktorý si myslel, že sa dá všetko kúpiť. "Ale zabudol, že Boha nepodplatí. Teraz ho čaká ten najspravodlivejší súd," doplnil s tým, že rodine zosnulého vyjadruje úprimnú sústrasť.

"Peniaze aj moc sú menej dôležité ako čisté svedomie, lebo nepoznáme dňa ani hodiny. Viem, čo som si o ňom myslel a viem, čo si o ňom myslí aj väčšina z vás, ale teraz je nebohý a mali by sme zachovať dôstojnosť. Súdiť ho už budú iní, nám stačí pamätať," vyjadril sa na sociálnej sieti Miroslav Beblavý zo SPOLU - občianska demokracia.

Pavol Paška zomrel na infarkt vo veku 60 rokov. Skonal v piatok dopoludnia v areáli Železničnej nemocnice s poliklinikou Košice. Paška bol predsedom parlamentu dvakrát. Svoje druhé funkčné obdobie však ukončil predčasne v roku 2014 v súvislosti s kauzou predraženého piešťanského CT prístroja. Do roku 2016 bol aj podpredsedom Smeru-SD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok