Buďte mimoriadne opatrní, pre poľadovicu kolabuje doprava

TA3 TASR SITA
2.3.2018 10:31

Poľadovica skomplikovala dopravnú situáciu v Bratislave i v Trnavskom kraji. Mestská hromadná doprava meškala 20 a viac minút, prímestská aj hodinu. Hlásia viacero kolízií.

Meškanie MHD, množstvo nehôd

Informovala o tom hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová. "Z dôvodu poľadovice a veľkého množstva cudzích dopravných nehôd, zaznamenáva dispečing DPB meškania MHD od 20 minút a viac. Z dôvodu zhoršených poveternostných podmienok má problém trolejbusová doprava na Búdkovej ulici," uviedla.

Polícia vyzýva vodičov, aby prispôsobili jazdu stavu a povahe vozovky. "Vodiči, buďte mimoriadne opatrní. Použite stretávacie svetlá, prípadne hmlové svetlá (ak je hmla), denné svietenie je nedostatočné," uvádza polícia s tým, že na cestách je maximálny počet policajtov, ktorí riadia premávku a pomáhajú vodičom.

Ospravedlňujú sa vodičom

Mesto pracuje na zmierňovaní dopadov poľadovice na zjazdnosť komunikácií v Bratislave, informovala hovorkyňa hlavného mesta Zuzana Onufer. "V skorých ranných hodinách začalo mesto s lokálnymi posypmi na celom území Bratislavy. Momente máme v teréne nasadenú všetku dostupnú techniku," uviedla. Mesto žiada verejnosť o trpezlivosť. "Ospravedlňujeme sa ľuďom, ak sa naše vozidlá aj pre dopravné nehody nemohli dostať vždy načas tam, kde treba. Intenzívne pracujeme na tom, aby sme zmierňovali dopady zimy na dopravnú situáciu v Bratislave a čo najskôr sme zabezpečili prejazdnosť komunikácií," doplnila Onufer.
V Bratislave a okolí, ako aj v okresoch Senec, Dunajská Streda, Šaľa, Komárno a Nové Zámky sa na cestách z dôvodu mrznúceho mrholenia tvorila poľadovica. Informuje o tom Slovenská správa ciest na webe zjazdnost.sk.

V hlavnom meste komplikovalo dopravu viacero nehôd. So zhustenou premávkou musia preto podľa Stella centra vodiči počítať napríklad na križovatke Bajkalská a Trnavská, na D2 pred Mostom Lafranconi smerom do Petržalky, na zjazde z Prístavného mosta v smere na Einsteinovu či na Brnianskej v smere na Patrónku. V Devínskej Novej Vsi skončilo pre poľadovicu viacero áut mimo cestu. Tunel Sitina z dôvodu kolón priebežne uzatvárajú. Zdržanie na všetkých hlavných ťahoch v smere do centra je od desať do 30 minút.

Ak vodiči odmietnu, musia to akceptovať

Prímestská autobusová doprava v Bratislave a na území Bratislavského kraja mešká od 30 do 60 minút, informovala hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová. Podľa slov Vozárovej je na cestách poľadovica, vozovky nie sú posolené, šmýka sa a jazda nie je bezpečná. "Vodiči autobusov vyjadrujú obavy týkajúce sa bezpečnosti, a nakoľko práve vodiči nesú najväčšiu zodpovednosť, ak odmietnu pri tomto stave ciest nastúpiť na spoj, budeme to musieť akceptovať. Záleží nám v prvom rade na bezpečnosti a preto vyzývame cestárov, aby vyšli na cesty a situáciu riešili," upozornila Vozárová.

Na nepriaznivé poveternostné podmienky a zvýšený počet nehôd upozorňuje polícia aj na území Trnavského kraja. Poľadovica je nahlásená na všetkých cestách regiónu, preto je potrebné, aby vodiči rýchlosť jazdy prispôsobili zamrznutej vozovke a svojim schopnostiam. Informovala krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok