TB: Smer-SD o vyhlásení ústavného súdu

TA3, TASR
5.10.2011 14:12

Najsilnejšia opozičná strana Smer-SD rešpektuje dnešné rozhodnutie Ústavného súdu SR, že verejná voľba generálneho prokurátora je v súlade s ústavou.

TB: Smer-SD o vyhlásení ústavného súdu

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder Smeru-SD Robert Fico s tým, že ak sa jeho strana v budúcnosti vráti k moci, zmení spôsob voľby opäť na tajný, lebo ten je najdemokratickejší. "Smer-SD od samého začiatku atakoval verejnú voľbu generálneho prokurátora, lebo sme ju vnímali a stále vnímame ako spôsob kontroly koaličných poslancov, ktorí dlho neboli schopní generálneho prokurátora zvoliť. Verejná voľba bola schválená v čase, keď už voľba prebiehala a bol to len výsledok neschopnosti dosiahnuť v koalícii dohodu," vysvetlil.

Samotnú voľbu považuje Fico za zmanipulovanú, kontrolovanú a poznačenú vzájomným vydieraním poslancov. "Pána Jozefa Čentéša považujeme za čistého politického nominanta vládnej koalície, čo veľmi poškodí Generálnu prokuratúru SR do budúcnosti. Tiež si myslím, že na neho bude mať ministerka spravodlivosti a celá koalícia obrovský vplyv," konštatoval.

Aj preto chce do budúcna dosiahnuť novú voľbu šéfa prokurátorov, aby bol zvolený človek, ktorý nebude vnímaný ako politický nominant vládnucej strany. Ústavný súd SR dnes rozhodol, že voľba generálneho prokurátora a niektorých ďalších verejných činiteľov môže byť aj v budúcnosti verejná. Možná je však aj tajná voľba, ak sa na nej poslanci v parlamente dohodnú. Obe možnosti im ponecháva novela Rokovacieho poriadku Národnej rady SR, voči ktorej bolo namierené podanie zastupujúceho generálneho prokurátora Ladislava Tichého.

Podľa pôvodnej právnej normy, ktorú neskôr koalícia zmenila, sa volil generálny prokurátor tajne, avšak bola možnosť aj verejnej voľby, ak by sa na tom parlament dohodol. Nové znenie uprednostňuje verejnú voľbu pred tajnou, avšak nevylučuje ani tú.

Tichý novelizované znenie rokovacieho poriadku napadol na ÚS SR s tým, že v návrhu naznačoval politické pozadie prijatia takejto novely a odvolával sa na to, že aj keď Ústava SR priamo nepredpisuje voľbu GP ako tajnú, zakotvuje v sebe princípy demokratického a právneho štátu, ako aj demokratické tradície, ktoré vznikali a rozvíjali sa na našom území. Takmer identické podanie 35 poslancov za stranu Smer–SD bolo na ÚS doručené 15. júna. ÚS na neverejnom zasadnutí pléna 29. júna spojil obe podania pod jednu vec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok