Do protestov za práva žien a proti Trumpovi sa pridali aj filmové hviezdy

TA3 SITA
21.1.2018 09:28

Státisíce ľudí v Spojených štátoch aj vo viacerých iných krajinách sa v sobotu zúčastnili na demonštráciách na podporu ženských práv a proti sexuálnemu obťažovaniu, pričom väčšina z týchto podujatí mala aj ďalší motív - protest proti americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi v deň prvého výročia jeho inaugurácie.

Do protestov za práva žien a proti Trumpovi sa pridali aj filmové hviezdy
SITA/AP

Demonštrácie po celom svete

Podujatia nadväzovali na podobné protesty, ktoré sa konali pred rokom, v čase, keď Trump nastupoval do úradu. Ďalšie podobné demonštrácie sú naplánované na nedeľu, uskutočnia sa okrem iného v Miami, Melbourne či v Mníchove.

Na sobotňajších demonštráciách sa zúčastnilo viacero známych osobností ako napríklad herečky Jane Fonda, Natalie Portman či Scarlett Johansson, v Ríme sa davu prihovorila aj herečka Asia Argento, ktorá minulý rok ako prvá obvinila zo znásilnenia amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina a pomohla tým naštartovať silnejúce celosvetové hnutie proti sexuálnemu obťažovaniu zo strany mužov.

Trump poslal ironický odkaz

Víkendové demonštrácie majú aj svojich kritikov, niektorí tvrdia, že sa zbytočne mieša téma sexuálneho obťažovania žien s témou Trumpovho pôsobenia v prezidentskom úrade, a silnejú aj hlasy, podľa ktorých sa to s bojom proti sexuálnemu obťažovaniu údajne už preháňa a mení sa na "hon na čarodejnice". Tento názor začiatkom januára vyslovilo napríklad sto prominentných francúzskych žien vrátane herečky Catherine Deneuve či spisovateľky Catherine Millet.

Svojrázny, ironicky ladený odkaz poslal v sobotu demonštrantkám a demonštrantom aj samotný Trump. Prostredníctvom svojho obľúbeného komunikačného kanála im odkázal, že je "perfektný deň" na oslavu ekonomických úspechov jeho vlády, z ktorých profitujú aj ženy. "Choďte tam a oslávte ten historický míľnik (Trumpov rok v úrade), bezprecedentný ekonomický úspech a tvorbu bohatstva, ktoré sme za tých 12 mesiacov zaznamenali. Najnižšia nezamestnanosť žien za 18 rokov!" napísal Trump na Twitter.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok