Na Slovensku štartujeme pozemkové úpravy, ohlásila Matečná

TA3 TASR
27.3.2019 09:29

Agrorezort spúšťa pozemkové úpravy takmer za 45 miliónov eur. Zrealizované budú v 168 katastroch na západnom, strednom a východnom Slovensku. Uviedla to v stredu na brífingu podpredsedníčka vlády a šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, za účasti generálneho riaditeľa sekcie legislatívy MPRV SR Jaroslava Puškáča a riaditeľa pozemkového odboru MPRV SR Andreja Vašeka.

Prelomový okamih

Rada Úradu pre verejné obstarávanie podľa jej slov potvrdila správnosť procesu verejného obstarávania na pozemkové úpravy, realizovaného Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Agrorezort tak môže odštartovať pozemkové úpravy po celom Slovensku.

"Takmer rok po vyhlásení súťaže môžeme ohlásiť, že začíname s pozemkovými úpravami. Ešte počas tohto roka odštartuje realizácia projektov pozemkových úprav v katastroch na západnom, strednom aj východnom Slovensku. Celkovo pôjde o 168 katastrálnych území za 44,6 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. Ide o prelomový okamžik. Pôjde od roku 2010 o prvé realizovanie pozemkových úprav štátom. Moji predchodcovia Zsolt Simon z Mosta-Híd ani Ľubomír Jahnátek za Smer-SD ich totiž nedokázali zrealizovať. Podarilo sa to až Slovenskej národnej strane," povedala Matečná.

"Územia, v ktorých budú realizované projekty pozemkových úprav, museli spĺňať niekoľko kritérií. Museli mať hotové prípravné konanie, čo je podmienka zo zákona. Obce museli s pozemkovými úpravami súhlasiť a musel byť preukázaný aj záujem vlastníkov o pozemkové úpravy. Aby bolo možné projekty ukončiť počas obdobia oprávneného čerpania Programu rozvoja vidieka 2014 až 2020, muselo sa jednať o katastrálne územia s rozlohou do 2000 hektárov," vysvetlil Puškáč.

Nové usporiadanie vlastníckych vzťahov

Pozemkové úpravy sú podľa Matečnej jedným zo základných riešení vlastníckych práv k poľnohospodárskym a lesným pozemkom. Výsledkom pozemkových úprav je nové usporiadanie vlastníckych vzťahov k pozemkom, ich evidencia v katastrálnych operátoch katastra nehnuteľností, nové nájomné vzťahy k pozemkom, ako aj realizované technické a ekologické opatrenia spoločných a verejných zariadení. "Mrzí ma dlhý čas procesu kontroly Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý bol na škodu predovšetkým občanom dotknutých území," zdôraznila Matečná.

Matečná pripomenula, že rozdrobenosť vlastníctva pôdy a komplikácie v užívateľských vzťahov majú na Slovensku korene v dedičskom uhorskom práve a neskôr v kolektivizácii. Dôsledkom toho vznikajú nevyjasnené a nevyvážené vzťahy medzi vlastníkmi a užívateľmi. Vlastníci majú problém dostať sa k užívaniu svojich pozemkov. Na Slovensku je v súčasnosti 8,4 milióna vlastníckych parciel, 4,4 milióna evidovaných vlastníkov pozemkov a 100,7 milióna spoluvlastníckych vzťahov. Priemerný počet spoluvlastníkov na jednu parcelu je 11,93 a jeden vlastník v priemere vlastní 22,74 parcely.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok