Za februárovú tragédiu na futbalovom štadióne budú súdiť 75 Egypťanov

SITA
15.3.2012 17:50

Egyptský generálny prokurátor poženie za februárovú tragédiu na futbalovom štadióne v Port Saide pred súd 75 osôb. Sú medzi nimi aj deviati príslušníci polície a traja funkcionári usporiadateľského klubu al-Masrí.

Za februárovú tragédiu na futbalovom štadióne budú súdiť 75 Egypťanov
SITA

Dvoch neplnoletých bude súdiť špeciálny tribunál. Pri násilnostiach medzi dvoma fanúšikovskými tábormi po súboji domáceho klubu al-Masrí s káhirským klubom al-Ahlí prišlo 1. februára o život 74 ľudí a ďalšie stovky boli zranené. Incident vyvolali prívrženci al-Masrí, ktorí napriek priaznivému výsledku 3:1 vtrhli na ihrisko bezprostredne po záverečnom hvizde, hádzali kamene, fľaše a svetlice. Fanúšikovia aj hráči napadnutého al-Ahlí v panike hľadali možnosť úniku.

Bezprostredne po nešťastí sa objavili teórie, že udalosti zinscenovala polícia alebo prívrženci zvrhnutého bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Nový prezident Egyptskej futbalovej asociácie (EFA) Madždí Abd al-Ghání však vo štvrtok v katarskej Dauhe na konferencii o športe a bezpečnosti vyhlásil, že za násilnosťami nestála žiadna "tretia strana". Zodpovednosť podľa neho nesú zlé bezpečnostné opatrenia, ale aj sociálne siete, na ktorých sa fanúšikovia oboch klubov navzájom provokovali. Al-Ghání nevedel povedať, kedy sa znova začne najvyššia futbalová súťaž, ktorú po tragédii prerušili. Potvrdil však plány o priateľskom turnaji bez účasti divákov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok