Hurikán Nate zoslabol, v podobe búrky pokračuje do vnútrozemia

TA3 TASR
8.10.2017 07:42

Hurikán Nate zoslabol na tropickú búrku, keď sa presúval ďalej do vnútrozemia nad štátmi Mississippi a Alabama na juhovýchode USA. Nate dorazil 7. októbra k americkému pobrežiu Mexického zálivu, konkrétne v blízkosti ústia rieky Mississippi. Nad pevninu na južnom pobreží Spojených štátov prešiel znova 8. októbra ráno miestneho času, a to neďaleko mesta Biloxi v štáte Mississippi.

Prvý po Katrine

Rýchlo sa pohybujúci hurikán prvej z piatich kategórií podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice sprevádzal vietor s maximálnou rýchlosťou okolo 145 kilometrov za hodinu. Stred hurikánu lokalizovali v blízkosti New Orleans v štáte Louisiana.

Ide o prvý hurikán, ktorý priamo zasiahol tento štát USA od ničivého hurikánu Katrina z roku 2005. Očakáva sa, že počas presunu severne do vnútrozemia postupne zoslabne.

Nate priniesol do regiónu silné dažde a vietor, ktorý vytláčal vodu na cesty. Hurikán sa však pohybuje rýchlo, čo znižuje pravdepodobnosť dlhotrvajúcich zrážok a záplav. Z oblasti hlásili aj výpadky prúdu, no zatiaľ sa neobjavili správy o úmrtiach ani zraneniach.

Evakuovali aj ropné plošiny

Tropické búrky či silnejšie vetry hlásili v pobrežných oblastiach pozdĺž Mexického zálivu v štátoch Louisiana, Mississippi, Alabama a Florida. V štátoch Louisiana a Mississippi ešte v sobotu 7. októbra vyhlásili stav ohrozenia a v Louisiane nariadili evakuácie viacerých pobrežných oblastí a ostrovov. Evakuovať začali aj pracovníkov niektorých ropných plošín v Mexickom zálive.

Tropická búrka Nate predtým zasiahla Kostariku, Nikaraguu a Honduras, kde po sebe zanechala najmenej 26 mŕtvych a desiatky nezvestných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok