Zverstvá na Rohingoch pokračujú, veľvyslanec hovorí o strašení

TA3 SITA
29.9.2017 08:39

Bangladéšsky veľvyslanec pri Organizácii Spojených národov Masud Bin Momen upozornil, že násilnosti v Jakchainskom štáte v Mjanmarsku pokračujú napriek opačným tvrdeniam tamojšej vlády.

Zverstvá na Rohingoch pokračujú, veľvyslanec hovorí o strašení
SITA/AP

Podpaľačstvo ako nástroj

Ako ďalej povedal na otvorenom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, od 25. augusta do jeho krajiny ušlo viac ako 500-tisíc Rohingov a v súčasnosti je tam teda už vyše 900-tisíc príslušníkov tejto "najprenasledovanejšej menšiny na svete". Situácia je podľa neho neudržateľná, OSN preto opätovne vyzval na vytvorenie "bezpečných zón" v Mjanmarsku.

Utečenci podľa jeho slov opisujú, že v Mjanmarsku používajú znásilnenia ako zbraň na vystrašenie ľudí, aby odišli z krajiny. Zároveň im tiež vypaľujú dediny a okrádajú ich. "Tieto zverstvá potvrdzujú, že mjanmarská vláda používa podpaľačstvo na vyľudnenie severu Jakchainského štátu," uviedol.

Čistky odmietajú

Mjanmarský poradca pre národnú bezpečnosť U Thaung Tun predtým povedal, že krízu vyvolal terorizmus a BR OSN vyzval, aby nepodnikla kroky, ktoré by mohli situáciu ešte viac zhoršiť. V krajine podľa neho nie sú žiadne etnické čistky ani genocída. V pondelok by mali Jakchainský štát navštíviť diplomati a novinári.

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval Mjanmarsko, aby okamžite ukončilo vojenské operácie, ktoré Rohingov vyhnali z domovov a zároveň varoval, že humanitárna kríza vytvára prostredie na radikalizáciu a pre zločincov. Krajina musí podľa neho povoliť "neobmedzený prístup" pre humanitárnu pomoc a zabezpečiť tiež, aby sa všetci, ktorí ušli do Bangladéša, mohli vrátiť domov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok