Mohutná explózia zničila najväčší muničný sklad na Ukrajine

TA3 TASR
27.9.2017 09:05

Viac ako 1200 hasičov zasiahlo pri obrovskom požiari v sklade ukrajinskej armády. Z okruhu piatich kilometrov v okolí skladiska pri meste Vinnycia evakuovali desaťtisíce civilistov a do vzdialenosti 50 kilometrov od miesta požiaru vyhlásili bezletovú zónu.

Odstavili dopravu aj energie

Veľký požiar nastal v utorok večer po sérii mohutných výbuchov. Úrady nariadili preventívnu evakuáciu 30.000 obyvateľov z mestečka Kalynivka vo Vinnyckej oblasti, 190 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta. S odvolaním sa na príslušné úrady o tom informovala agentúra AP.

Munícia v horiacom sklade na vojenskej základni pri Kalynivke neďaleko mesta Vinnycia vybuchovala ešte aj ráno, uviedol pre televíziu 112 Ukrajina hovorca rezortu obrany. Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman ale po príchode na miesto požiaru povedal, že situáciu majú pod kontrolou.

Oblasť je z bezpečnostných dôvodov uzatvorená pre železničnú a automobilovú dopravu. Odstavené sú taktiež dodávky zemného plynu a elektrickej energie.

Nevylučujú sabotáž

Po mohutných výbuchoch sa v utorok neskoro večer vzniesli do vzduchu mraky plameňov. Hustý čierny dym bolo nad vojenským zariadením vidno aj ráno. Plamene zničili štyri obytné budovy.

Agentúra DPA uviedla, že dosiaľ neboli hlásené správy o prípadných stratách na životoch alebo zranených. Podľa vyhlásenia hovorkyne ukrajinskej bezpečnostnej služby pre agentúru UNIAN sa incident posudzuje ako sabotáž.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zvolal súvislosti s týmto požiarom mimoriadne zasadnutie. V armádnom skladisku pri obci Kalynivka sa nachádza 188.000 ton munície spoločne so strelami pre rôzne typy raketových systémov a ide o najväčší muničný sklad v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok