Katalánskeho tajomníka zadržali pre krabice s volebnými lístkami

TA3 SITA
20.9.2017 11:55

Španielska občianska garda zadržala v súvislosti s organizáciou referenda o nezávislosti Katalánska jedného z vysokých predstaviteľov tamojšieho parlamentu. Ide o generálneho tajomníka regionálneho viceprezidenta Josepa Mariu Jového, ktorého zatkli počas jednej z ranných policajných razií na viacerých regionálnych ministerstvách.

Obálky zhabali

Jového zatkli deň po tom, čo pri prehliadke súkromnej spoločnosti Unipost, ktorá poskytuje poštové služby, v meste Terrassa objavili krabice obsahujúce zhruba 45-tisíc obálok s logom katalánskeho parlamentu.

Tie zrejme obsahujú volebné lístky k referendu, ktoré je naplánované na 1. októbra aj napriek tomu, že ho španielsky ústavný súd zablokoval. Miestny súd v Terrase udelil polícii povolenie k zhabaniu obálok, aby mohla prešetriť, či sa zástupcovia spoločnosti podieľali na "zneužívaní verejných financií" v prospech sporného referenda.

Lídri boli neoblomní

Španielsky ústavný súd pozastavil platnosť zákona o referende o nezávislosti Katalánska dva dni po tom, ako ho 6. septembra schválil tamojší parlament, a zároveň súhlasil s preskúmaním požiadavky vlády v Madride, aby referendum zrušil. Katalánski lídri aj napriek verdiktu tvrdia, že sa hlasovanie o nezávislosti uskutoční.

Po verdikte súdu a v reakcii na ich odmietavý postoj nariadil španielsky hlavný prokurátor José Manuel Maza vyšetrovanie 712 katalánskych starostov, ktorí referendum podporili a ponúkli mestské zariadenia na uskutočnenie hlasovania. Španielska vláda zároveň prevzala kontrolu nad financiami regiónu, aby zabránila voľbe. Proti tomuto kroku v utorok podal Junqueras odvolanie na najvyššom súde a obvinil vládu z nezodpovedného správania sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok