Lajčák sa ujal funkcie predsedu Valného zhromaždenia OSN

TA3 TASR
12.9.2017 00:32

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) je oddnes predsedom 72. Valného zhromaždenia OSN.

Dostal jednoročný mandát

"Predseda VZ je človek, ktorý stojí rok na čele tohto orgánu, je to protokolárne najvyššia funkcia v systéme OSN. V prvom rade stanovuje tému VZ, to znamená to "moje" VZ je 72. v poradí a téma, ktorú som stanovil, je Ľudia na prvom mieste – mier a dôstojný život pre všetkých na udržateľnej planéte," uviedol minister.

Lajčákov mandát na poste protokolárne najvyššie postavenej funkcie na pôde OSN bude trvať jeden rok. Úlohou predsedu VZ OSN je viesť všeobecnú rozpravu, na ktorej sa zúčastňujú prezidenti a premiéri, komunikovať a vystupovať v mene OSN navonok, ale aj dovnútra organizácie, zastupovať organizáciu na rôznych podujatiach či byť mediátorom medzi jednotlivými regionálnymi skupinami. Počas mandátu sa chce Lajčák sústrediť na tému prevencie konfliktov a mediáciu.

Vystúpi aj prezident Kiska

"OSN funguje už dnes kontinuálne. Zdedil som viac než 100 podujatí. Budem sa snažiť do toho vniesť nejaké svoje akcenty a svoje priority, ale samozrejme mojou úlohou je posunúť prácu ďalej," zdôraznil. Predseda VZ OSN ďalej zastupuje členské štáty v pravidelnej komunikácii s generálnym tajomníkom OSN, s predsedami ekonomickej a sociálnej rady, zastupuje ich aj VZ navonok - zúčastňuje sa medzinárodných podujatí.

"Tých úloh je naozaj veľa a skočím do toho rovnými nohami. Presne o týždeň, 19. septembra, začína ten najviditeľnejší vrchol, všeobecná rozprava na najvyššej úrovni, ktorej sa zúčastňuje do 100 hláv štátov, taktiež predsedovia vlád, ministri zahraničných vecí. Rozprava trvá týždeň. Počas nej má predseda VZ aj 80 podujatí denne a to samozrejme istým spôsobom stanoví dynamiku práce ďalej," dodal.

Šéfa slovenskej diplomacie do funkcie predsedu zvolili predstavitelia členských štátov OSN 31. mája 2017. Zástupca SR získal takúto vysokú pozíciu v systéme OSN vôbec po prvý raz. Zasadnutie VZ OSN sa koná v sídle OSN v americkom New Yorku raz ročne. Začína sa v utorok v treťom septembrovom týždni. V pléne tohtoročného VZ OSN vystúpi i prezident Andrej Kiska, ktorý povedie slovenskú delegáciu.

Všeobecná rozprava, na ktorej vystúpia prezidenti a premiéri, sa začne 19. septembra a potrvá do 25. septembra. Prezident Andrej Kiska, ktorý bude viesť slovenskú delegáciu, vystúpi s prejavom hneď v prvý deň ako šiesty v poradí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok