Kimov program kritizuje aj šéf NATO, očakáva globálnu odpoveď

TA3 TASR
10.9.2017 21:17

Severokórejský jadrový program je globálnou hrozbou a vyžaduje si preto globálnu odozvu. Takýmito slovami reagoval na posledné kroky KĽDR generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v televízii BBC.

Kimov program kritizuje aj šéf NATO, očakáva globálnu odpoveď
SITA/AP

Nechcel špekulovať o útoku na Guam

Každá akcia má svoju reakciu. Preto Jens Stoltenberg nevylučuje globálnu odpoveď. "To, samozrejme, zahŕňa aj Severoatlantickú alianciu," zdôraznil Stoltenberg, ktorý však odmietol špekulovať, či by prípadný útok zo strany KĽDR na americké zámorské územie Guam spustilo odvetnú reakciu ukotvenú v dohovore NATO o spoločnom vojenskom postupe.

Článok číslo päť dohovoru NATO totiž hovorí, že útok na jedného člena tohto vojensko-geopolitického zoskupenia je považovaný za útok proti všetkým jeho ostatným členom. Guam, ostrov v Pacifiku, je strategickým bodom USA a častým predmetom ohnivej rétoriky Pchjongjangu.

Rozdielne návrhy riešenia krízy

Stoltenberg vyzval Severnú Kóreu, aby zastavila svoj vývoj jadrových zbraní, tvrdiac, že ide o hrubé porušenie bezpečnostných rezolúcií OSN a "ohrozovanie medzinárodného mieru a stability". NATO odsúdilo jadrové a balistické skúšky KĽDR, v súvisiacej diplomacii sa však priamo neangažuje.

Členovia Bezpečnostnej rady OSN sa rozchádzajú v názore na spôsob riešenia severokórejskej krízy. Zatiaľ čo USA predložili návrh rezolúcie, ktorá počíta so zvýšením sankcií a odrezaním zvyšných zdrojov príjmu pre Pchjongjang, Rusko sa vyjadrilo ohľadom ďalších sankčných opatrení skepticky, tvrdiac, že nemajú dostatočný efekt.

Analytici sa domnievajú, že vojenský konflikt s KĽDR by bol zničujúci ako pre Severnú tak aj pre Južnú Kóreu. Niektorí zastávajú názor, že severokórejský vodca Kim Čong-un sa usiluje len o vlastníctvo jadrového arzenálu, ktorý má slúžiť ako odstrašujúci prostriedok, a otvorenú vojnu v úmysle nemá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok