Fico ponúka koaličné partnerstvo pravicovým stranám

TA3, SITA
11.3.2012 06:40

Predseda Smeru-SD Robert Fico ponúka koaličné partnerstvo stranám, ktoré sú ochotné akceptovať priority Smeru, akou je budovanie sociálneho štátu, či solidarita.

Fico ponúka koaličné partnerstvo pravicovým stranám
SITA

Ako Fico povedal ráno o šiestej na tlačovej besede pri hodnotení parlamentných volieb, napriek výsledku Smeru, ktorý zabezpečuje strane väčšinu v NR SR, pristúpi ku krokom, ktoré Smer avizoval. „Chceme ponúknuť spoluprácu. Zvoláme okrúhly stôl parlamentných strán. Ak sme získali takýto výsledok a ak nás ostatné strany odmietnu, nie je dôvod čas naťahovať,“ zdôraznil.

V takom prípade Smer prevezme zodpovednosť a zostaví vládu. Ak sa však nájde strana, ktorá bude ochotná so Smerom spolupracovať na vládnej úrovni, Smer k nej bude pristupovať ako k partnerovi. Fico predpokladá, že prezident SR Ivan Gašparovič pozve čoskoro predstaviteľov Smeru. Podľa neho však teraz sa všetci potrebujú vyspať. Od pondelka rána začne tvrdá práca. "Prvá téma okrúhleho stola bude o tom, ako sa budú strany správať k európskym výzvam a ďalšie rozhodnutia, ktoré sa od nás očakávajú,“ povedal.

Fico verí, že opozičné strany prejavia európsky rozmer a prijmú opatrenia týkajúce sa EÚ konsenzom. Smer nechce urobiť chybu pravice, ktorá si do programového vyhlásenia vlády (PVV) dala ústavné zákony, na ktoré nemala väčšinu. S parlamentnými stranami chce Fico hovoriť o pomeroch v parlamentnom živote. „Rešpektujeme pomerné zastúpenie v parlamente a kontrolných orgánoch,“ povedal s tým, že Smer neobsadí Úrad pre verejné obstarávanie svojím členom.

Podľa neho treba tiež hovoriť o obsadení postov v Najvyššom kontrolnom úrade i v parlamentných kontrolných výboroch. Fico poďakoval ľuďom z celého Slovenska za to, že sa k voľbám postavili veľmi aktívne. „Účasť bola veľmi slušná. Bola vyššia ako v rokoch 2006 a 2010. Je to dôležité, lebo vláda a parlament budú legitímne. Ďakujem všetkým ľuďom, že napriek zvestiam a správam sa rozhodli prísť a rozhodnúť,“ uviedol.

Poďakoval tiež voličom Smeru, pretože dosiahli výsledok, ktorý veľmi príjemne prekvapil. „Mal som tajný sen získať milión voličov, čo sa nám podarilo. Smer so svojim programom uspel na Slovensku. Uspeli sme s tým, čo sme ponúkali ako alternatívu. Sme pripravení naplniť očakávania,“ vyhlásil.

Zároveň dodal, že on takýto výsledok nečakal. Smer po výsledku vo voľbách môže podľa Fica plne realizovať svoj program, ktorý ponúkli ako alternatívu voči pravice. „Chceme realizovať program sociálneho štátu, nechceme zaťažovať ľudí, ktorí majú 200 – 400 eurové príjmy. Bude to program, ktorý bude európsky orientovaný. Smer preukazoval európsku orientáciu. Slovensko ako malá krajina žije a chce žiť v Európe, chce zachovanie eurozóny,“ dodal.

Verejné financie sú podľa Fica v zlom stave. Prvé rozhodnutia novej vlády sa podľa neho budú týkať stabilizácie daňových úradov. „Je veľmi dôležité prijať rozhodnutia na nezvyšovanie deficitu, potom rozhodnutia k rozpočtu v roku 2013. Berieme na seba záväzok, aby deficit nebol vyšší ako tri percentá,“ povedal.

Úlohou ministra zdravotníctva zas bude stabilizovať situáciu v rezorte, aby ľudia našli lekárov v ordináciách. Rozhodnutia vlády bude Smer prijímať v sociálnom dialógu. Bol by rád, keby na PVV participovali sociálni partneri, odbory, zamestnávatelia, ZMOS.

Záznam tlačovej konferencie Smeru-SD:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok