Maďarsko je podľa médií na strane porazených, kvóty naďalej odmieta

TA3 ČTK
6.9.2017 12:45

Európsky súdny dvor v celom rozsahu zamietol žaloby Maďarska a Slovenska na Európsku úniu, ktoré súviseli s našim odmietaním povinných kvót pre migrantov. Kým bratislavská vláda rozhodnutie akceptovala, Budapešť kvóty naďalej odmieta. Naďalej bude "všetkými prostriedkami" usilovať o to, aby nakoniec sama rozhodovala, komu dovolí žiť v krajine.

Uviedol to šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v reakcii na rozhodnutie súdneho dvora v Luxemburgu, ktorý zamietol žalobu proti systému prerozdeľovania utečencov na základe povinnných kvót. Rozhodnutie súdu je podľa ministra nezodpovedné a hanebné.

Na Súdnom dvore Európskej únie sa zrodil verdikt, ktorý neprekvapil, komentovalo internetové vydanie ľavicového maďarského denníka Népszava zamietnutie žaloby Slovenska a Maďarska. Podľa denníka sa Maďarsku opäť podarilo postaviť na stranu porazených, ako tomu bolo už mnohokrát v dejinách.  

Ak by vláda premiéra Viktora Orbána aj po tomto "právnom zlyhaní" odmietla umiestnenie predpísaných 1294 utečencov, potom by podľa viacerých pozorovateľov stratila aj zvyšnú podporu, ktorá jej ešte v rámci vlastnej straníckej rodiny a v kruhu partnerov v EÚ zostala, píše Népszava.  Žaloby Slovenska a Maďarska sa týkali rozhodnutia Rady EÚ z roku 2015, ktoré bolo reakciou na migračnú krízu a jeho cieľom je pomôcť Taliansku a Grécku čeliť masívnemu prílevu utečencov. Toto rozhodnutie predpokladá počas obdobia dvoch rokov (do 26. septembra 2017) premiestnenie 120.000 osôb žiadajúcich o medzinárodnú ochranu z dvoch spomínaných krajín do iných členských štátov Únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok