Matky budú mať od nového roka menej byrokracie

TA3 TASR
19.10.2017 15:19

Ženy na materskej budú mať menej administratívnych povinností voči Sociálnej poisťovni. Od 1. januára budúceho roka sa totiž po novom už nebudú musieť hlásiť v SP, keď budú končiť na materskej dovolenke a prechádzať na rodičovskú dovolenku. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú schválil parlament.

Matky budú mať od nového roka menej byrokracie
TASR

Poistencom automaticky

Matky tak budú mať menej byrokratických povinností. Ak sa žena rozhodne ostať na rodičovskej dovolenke, z pohľadu dôchodkového poistenia sa stane poistencom štátu. V súčasnosti sa však musí sama s nástupom na rodičovskú dovolenku prihlásiť v SP. Toto sa však zmení. "SP môže získať informácie o fyzickej osobe, ktorá spĺňa vecné podmienky dôchodkového poistenia z dôvodu starostlivosti z iných odstupných zdrojov, a preto tieto osoby nemusia už podávať prihlášku na dôchodkové poistenie," uvádza sa návrhu, v ktorom sa vypúšťa podmienka podania prihlášky na dôchodkové poistenie.

Táto zmena sa má týkať osôb na rodičovskej dovolenke, ale aj tých fyzických osôb, ktoré poberajú peňažný príspevok na opatrovanie alebo vykonávajú osobnú asistenciu fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím. Ku zmene dôjde dokonca aj u tých, ktorí pred 1. januárom 2018 zabudli podať prihlášku do SP.

Prihlasovanie opomínali

"V súlade s princípom rovnakého zaobchádzania navrhujeme umožniť, aby sa aj osobám v rovnakom postavení z dôvodu starostlivosti o dieťa alebo ťažko zdravotne postihnutú osobu zhodnotilo obdobie starostlivosti ako obdobie dôchodkového poistenia. Ide o skupinu osôb, ktoré pred účinnosťou schválenej novely splnili podmienky dôchodkového poistenia, ale opomenuli splniť podmienku podania prihlášky na dôchodkové poistenie," uvádza sa v schválenom pozmeňujúcom návrhu koaličného poslanca Ľubomíra Vážneho (Smer-SD) k novele zákona o sociálnom poistení.

V praxi sa totiž stávalo, že ženy na materskej zabudnú na povinnosť prihlásiť sa do SP, pričom spätne sa tento krok nedal urobiť. Prichádzali tak o dni, ktoré by sa im počítali do dôchodku a počas ktorých by za ne platil dôchodkové poistenie štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok