Danko prijal kórejského partnera, rokovali aj o investoroch

TA3 TASR
19.10.2017 12:01

Slovenská republika vníma Južnú Kóreu ako modernú spoločnosť s demokratickými trendmi. Po stretnutí s predsedom Národného zhromaždenia Kórejskej republiky Chung Sye-kyunom to vyhlásil predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Sye-kyun je na oficiálnej návšteve Slovenska.

Bojaté kultúrne výmeny

"Podarilo sa nám oživiť bilaterálne kontakty na parlamentnej úrovni, potvrdením čoho je aj aktuálna návšteva, ktorú považujem za ďalší impulz obojstranného záujmu o rozvoj vzájomných vzťahov. Predsedovia parlamentov patria k vrcholným predstaviteľom každej krajiny a z titulu svojej pôsobnosti môžu výrazne napomôcť interakcii tam, kde je to na exekutívnej úrovni ťažko priechodné," povedal na tlačovej konferencii Danko.

Ako tvrdí, v záujme robustnejšieho partnerstva sa nesmie zabúdať na význam medziparlamentnej spolupráce. "Práve po poslednom stretnutí v Kórei sme založili samostatnú skupinu priateľstva, ktorá sa zaoberá len vzťahmi s Kórejskou republikou," informoval Danko.

Podľa jeho slov sa Južná Kórea usiluje o vyznávanie hodnôt a princípov, ktoré spolu prechovávame, hoci na báze odlišných kultúrnych tradícií. "Máme bohaté kultúrne výmeny, rozvíja sa univerzitná spolupráca, vzájomne podporujeme medziľudské kontakty, partnerstvá medzi mestami a usilujeme sa o pozdvihnutie verejného povedomia o našich krajinách," uviedol Danko.

Kórejské spoločnosti u nás

Za zaujímavosť považuje, že na Slovensku pôsobí takmer 100 kórejských spoločností. "S investíciami viac ako 2,5 miliardy eur patrí Kórejská republika medzi strategických partnerov EÚ a je krajinou, ktorá má s Európskou úniou uzavretú kompletnú trojicu dohôd, teda politickú, hospodársko-obchodnú, ale aj bezpečnostnú," konštatoval Danko.

Na rokovaní si však vypočul aj problémy, ktoré kórejských investorov na Slovensku trápia. Lídri spolu hovorili o pomoci v oblasti infraštruktúry, vedy, výskumu a technickej spolupráce. "Musím oceniť aj to, ako predseda Národného zhromaždenia vnímal problémy našich robotníkov v kórejských fabrikách na Slovensku. Jasne som deklaroval potrebu sociálneho dialógu v týchto firmách," povedal predseda NR SR.

Hovorilo sa aj o rozvoji cestovného ruchu vrátane letectva. "Vidím veľkú rezervu v mnohých oblastiach, kde dokážeme veľmi ochotne spolupracovať. Kórejčania ukazujú, že sú veľmi spoľahliví partneri," dodal Danko. Sye-kyun pripomenul, že Slovensko a Južná Kórea nadviazali diplomatické kontakty ešte v roku 1993.

"Veľa kórejských spoločností na Slovensku prispieva k ekonomickému rastu Slovenska, ale musia mať aj sociálnu zodpovednosť. Naše dobré vzťahy potrebujeme premietnuť aj do ďalších sfér, ako je cestovný ruch," avizoval. Predseda kórejského parlamentu gratuloval Slovensku, že máme dobré postavenie vo svete, a je vďačný, že aj SR má záujem riešiť problematiku KĽDR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok