Exministri sú vinní, v nástenkovej kauze dostali dlhoročné tresty

TA3 SITA TASR
18.10.2017 10:42

Exministri za Slovenskú národnú stranu Marián Janušek a Igor Štefanov sú vinní a obaja pôjdu na dlhé roky za mreže. Rozhodol o tom súd v ostro sledovanej kauze nástenkového tendra.

Janušek 12 rokov, Štefanov deväť

Bývalému ministrovi výstavby Janušekovi súd uložil trest odňatia slobody v dĺžke trvania 12 rokov, peňažný trest 30.000 eur a trest zákazu činnosti vykonávať zamestnanie v orgánoch verejnej moci na päť rokov. Jeho nástupcovi na poste ministra Štefanovovi trest v dĺžke trvania deväť rokov, peňažný trest 30.000 eur a trest zákazu činnosti vykonávať zamestnanie v orgánoch verejnej moci na päť rokov.

Zvyšných troch obžalovaných spod obžaloby oslobodili. Rozsudok je považovaný za prelomový. "Na základe dokazovania považujem vinu obžalovaných za žalované trestné činy za preukázanú," uviedla prokurátorka už skôr v záverečnej reči.

Na nástenke v uzavretej chodbe

Kauza siaha do roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby malo zverejniť oznam o tendri v hodnote 120 miliónov eur iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva. Lukratívnu zákazku tak malo získať konzorcium, ktoré o súťaži vedelo. O kreslo vtedy prišli dvaja ministri zo Slovenskej národnej strany - Janušek. a neskôr jeho nástupca Štefanov.

Po prepuknutí kauzy štát podozrivú zmluvu zrušil. Vo vreckách dvoch súkromných firiem však malo skončiť viac ako 12 miliónov eur, ktoré Brusel Slovensku odmietol preplatiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok