Takto vyzerá vojna, reagoval syn mŕtvej novinárky na atentát

TA3 ČTK TASR
17.10.2017 19:29

Syn maltskej investigatívnej novinárky nepriamo obvinil vládu ostrovnej krajiny z vraždy svojej matky. Podľa neho ju zabili preto, lebo odhaľovala korupciu. Novinárka zomrela pri výbuchu bomby nastraženej v aute, v ktorom sedela. Zjavný atentát ostro odsúdila Európska komisia. Vražda prominentnej blogerky vyvolala na Malte vlnu protestov.

Boj so štátom a zločinom

"Moja matka bola zavraždená, lebo bojovala proti tým, ktorí jej chceli uškodiť," napísal novinárkin syn Matthew Caruana Galizia na Facebooku. "Vybrali si ju, pretože o tom písala ako jediná," dodal. Premiéra Muscata a jeho okolie obvinil z toho, že vládu, políciu a súdy obsadili "podvodníci".

"Takto vyzerá vojna a ľudia by to mali vedieť. Sme národ, ktorý bojuje so štátom a organizovaným zločinom. Tieto dve veci už sa od seba nedajú rozlíšiť," dodal syn mŕtvej novinárky.

Vraždu odsúdila aj Európska komisia. Exekutíva EÚ útok na novinárku dôrazne odsudzuje a žiada potrestanie vinníkov, uviedol hovorca EK Margaritis Schinas. "Sme zhrození, že známa a rešpektovaná novinárka prišla o život pri tom, čo sa zdá byť cieleným útokom," uviedol Schinas počas stretnutia s novinármi v Bruseli.

malta-journalist-slain-39917-0c8107f90f98461ca6c44538896f5e1e_0a000002-53cd-1c9b.jpg

EK verí v spravodlivosť

Zdôraznil, že európska exekutíva a jej predseda Jean-Claude Juncker ostro odsudzujú útok na novinárku a známu kritičku vlády, lebo je namierený proti slobode tlače.

"Právo novinára vyšetrovať, klásť nepríjemné otázky a podávať o tom správy je stredobodom našich hodnôt a musí byť vždy zaručené," spresnil Schinas. Komisia podľa jeho slov verí, že spravodlivosť bude vykonaná. Terčom kritík Caruanovej Galiziovej bol najmä maltský premiér Joseph Muscat.

Novinárka odhalila, že spoločnosť Egrant Inc., ktorej meno je uvedené v tzv. panamských dokumentoch (Panama Papers), je vo vlastníctve premiérovej manželky Michelle Muscatovej, ktorá mala dostať peniaze od dcéry azerbajdžanského prezidenta prostredníctvom právnickej spoločnosti Mossack Fonseca. Spoločnosť Mossack Fonseca je "ústrednou postavou" škandálu s daňovými únikmi a tajnými kontami politikov známeho ako Panama Papers.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok