Poslanci Smeru vyzvali Lipšica, aby vo veci nehody žiadal dovolanie

TA3 SITA TASR
17.10.2017 14:09

Poslanci z poslaneckého klubu strany Smer-SD vyzývajú expolitika Daniela Lipšica, aby sám požiadal ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú, aby využila svoje zákonné právo a vo veci nehody, pri ktorej Lipšic usmrtil chodca, podala mimoriadne dovolanie. Povedal to na tlačovej besede podpredseda parlamentu Martin Glváč.

Dvojaký meter

Glváč dodal, že exminister spravodlivosti Lipšic používa slovo spravodlivosť vždy dvojakým metrom. "Na ostatných je vždy veľmi prísny, no keď ide o neho, čaká pohladenie verejnosti," povedal. Ako pripomenul, Lipšic sa cez svoju právnu zástupkyňu posťažoval na priebeh konania vyšetrovania a trest označil za poškodzujúci jeho osobu. Podľa Glváča v tomto prípade nie je poškodený Lipšic, ale rodina usmrteného.

Ako Glváč uviedol, Lipšic "mal toľko drzosti", že predstúpil pred kamery a hovoril, že v trestnom konaní platí na Slovensku dvojaký meter pre opozíciu a koalíciu. "Ukázal, že dvojaký meter používa práve on," poznamenal Glváč s tým, že v minulosti Lipšic podal viac ako 90 mimoriadnych dovolaní.

Trest je právoplatný

Podmienečný trest pre advokáta a bývalého politika Daniela Lipšica v súvislosti s dopravnou nehodou zo septembra minulého roka je už právoplatný. "Trestný rozkaz z 19. septembra sa stal právoplatný 10. októbra. V zákonnej lehote nebol proti nemu podaný odpor," uviedol hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak.

Okresný súd Bratislava III trestným rozkazom z 19. septembra uznal Lipšica za vinného z prečinu usmrtenia a odsúdil ho na trojročný trest s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu päť rokov a uložil mu tiež probačný dohľad nad jeho správaním v skúšobnej dobe. Súd tiež Lipšicovi uložil zákaz viesť motorové vozidlá na šesť rokov.

Daniel Lipšic v septembri 2016 vo večerných hodinách na križovatke bratislavských ulíc Kutuzovova a Vajnorská zrazil 72-ročného muža, ktorý na následky zranení zomrel. Po nehode sa advokát vzdal poslaneckého mandátu.

Lipšica bráni zástupkyňa

Na výzvu poslaneckého klubu Smer-SD reagovala Lipšicova právna zástupkyňa Eva Mišíková so slovami, že trest, ktorý exposlanec dostal, je najprísnejší zo všetkých porovnateľných prípadov.

"Takéto vyjadrenia, ktoré odzneli na tlačovej konferencii, považujeme za poľutovaniahodné. O odbornej erudovanosti vyzývateľov svedčí fakt, že minister spravodlivosti už 12 rokov nemôže podľa zákona podávať dovolanie čo do výšky uloženého trestu, pokiaľ bol vymeraný v rámci trestnej sadzby," vysvetlila Mišíková s tým, že trest vymeraný trestným rozkazom Danielovi Lipšicovi bol v rámci tejto sadzby.

Podľa jej slov je ľahko overiteľný aj fakt, že Daniel Lipšic ako minister spravodlivosti nikdy nepodal dovolanie, keď znalecké posudky konštatovali spoluzavinenie chodca, ako tomu bolo v jeho prípade.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok