Španielsky súd preventívne nariadil väzbu katalánskych separatistov

TA3 TASR
17.10.2017 06:18

Španielsky súd nariadil preventívne zadržanie dvoch katalánskych separatistických lídrov za ich úlohu pri agitácii za nezávislosť. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na denník El País.

Sudca nariadil väzbu pre Jordiho Sancheza z organizácie Katalánske národné zhromaždenie požadujúcej nezávislosť regiónu a Jordiho Cuixarta zo spoločnosti Omnium Cultural po tom, ako vypočul ich a dvoch vysokopostavených katalánskych policajtov.

Madridský Národný súd ich vyšetruje z protištátnej činnosti za ich úlohu počas demonštrácii v Barcelone 20. a 21. septembra. Španielska polícia vtedy zatkla niekoľkých katalánskych predstaviteľov a vykonala razie v úradoch v rámci tvrdého zásahu voči prípravám referenda o nezávislosti. Sudca rozhodol o tom, že šéf katalánskej polície Josep Lluís Trapero a jeho kolegyňa Teresa Laplanová môžu ostať za určitých podmienok na slobode. Nemôžu opustiť krajinu a musia sa hlásiť sudcovi každé dva týždne.

Podpredsedníčka španielskej vlády Soraya Sáenzová de Santamaría vyhlásila, že katalánsky premiér Carles Puigdemont sa vyhol jednoznačnej odpovedi na žiadosť Madridu, aby jasne deklaroval, či vyhlásil nezávislosť Katalánska. Madrid teraz katalánskemu vedeniu dáva čas do štvrtka, aby sa vrátilo k rešpektovaniu španielskych zákonov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok