Ophelia predviedla v britskej metropole nebeské divadlo

TA3 TASR
16.10.2017 23:55

Obloha nad britskou metropolou Londýn sa sfarbila do neobvyklého žltého odtieňa v dôsledku búrky Ophelia, ktorá so sebou priviala prach zo Sahary a dym z lesných požiarov zúriacich na juhu Európy. Ich prítomnosť odfiltrovala slnečné svetlo, informuje agentúra Reuters.

Ophelia predviedla v britskej metropole nebeské divadlo
SITA/AP

Ophelia, ktorá zoslabla z hurikánu na búrku, si vyžiadala v Írsku tri obete na životoch. V krajine išlo o najhoršiu búrku za uplynulé polstoročie. Kým v Londýne bol vietor iba mierny, mnohých obyvateľov britského hlavného mesta prekvapila žltá obloha. Mnohí z nich zverejnili fotografie tohto ojedinelého prírodného javu na sociálnych sieťach.

"Keď sa sem Ophelia presunula z Azorských ostrovov, zobrala so sebou i saharský prach zo severnej Afriky, ako aj dym z lesných požiarov v Španielsku a Portugalsku," uviedla hovorkyňa britskej meteorologickej služby.

"Toto žltkasté sfarbenie pochádza z prachu, ktorý sa nachádza vysoko v atmosfére, pričom modrý element slnečného svetla je v dôsledku prachu rozptýlený, avšak červený element cez túto clonu prechádza. Slnko sa preto javí červenšie a obloha nadobúda tento žltkastý odtieň," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok