Hlásia unikátny vesmírny úkaz, vedci rozlúskli ďalšiu záhadu

TA3 ČTK
16.10.2017 18:36

Teleskopy Európskeho južného observatória v Čile zaznamenali prvý optický protipól zdroja gravitačných vĺn. Pozorovanie naznačuje, že tento unikátny objekt je výsledkom splynutia dvojice neutrónových hviezd, čo je dlho hľadaný jav známy ako kilonova. Observatórium o tom informovalo vo svojom sídle v Garchingu neďaleko Mníchova.

Hlásia unikátny vesmírny úkaz, vedci rozlúskli ďalšiu záhadu
Twitter.com/SPACEdotcom

Dosiaľ najbližšie

Uvedený úkaz je podľa odborníkov okrem iného sprevádzaný aj vylučovaním chemických prvkov do okolia. Je teda zdrojom šíriacim do vesmírneho priestoru pre ľudstvo vzácne kovy, akými sú zlato alebo platina. Vyriešila sa tak záhada, odkiaľ vo vesmíre pochádzajú chemické prvky ťažšie ako železo.

Do rozsiahleho sledovania unikátneho javu, ktorého prvý signál na Zemi zaznamenali 17. augusta, sa zapojilo mnoho vedcov po celom svete. Podieľalo sa na ňom 70 ďalekohľadov, vrátane Hubblovho vesmírneho teleskopu, ktorého prevádzkovateľmi sú vesmírne agentúry NASA a ESA.

Sledovaný jav patrí k najdramatickejším udalostiam vo vesmíre a uvoľňuje sa pri ňom nesmierne množstvo energie.  Podľa všetkého sa stal v galaxii NGC 4993, ležiacej asi 130 miliónov sveteľných rokov od Zeme. Ide tak o dosiaľ najbližší zdroj gravitačných vĺn, ktorý sa podarilo identifikovať, ale tiež o jeden z najbližšie zaznamenaných zdrojov záblesku gama.

Prvé potvrdené pozorovanie

Gravitačné vlny sú periodické poruchy časopriestoru spôsobené špecifickým pohybom hmoty. V súčasnosti je možné zaznamenať len udalosti vyvolané veľmi rýchlymi zmenami pohybu mimoriadne hmotných telies. K takým javom patria napríklad zrážky čiernych dier alebo, podobne ako v tomto prípade, splynutie dvoch neutrónových hviezd.

Podľa vedcov nádej, že objavený objekt je skutočne dlho hľadanou kilonovou, zvyšuje takmer súčasná detekcia gravitačných vĺn a gama žiarenia.

"Pozorovania vykonané s pomocou zariadenia ESO odhalila vlastnosti, ktoré sú veľmi blízke predpovediam teoretikov. Existencia kilonov bola spomenutá už pred viac ako 30 rokmi, toto je však prvé potvrdené pozorovanie," uviedlo observatórium.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok