Žitňanskej rezort predstavil návrh na čiastočnú dekriminalizáciu drog

TA3 TASR
16.10.2017 12:56

Súčasná "drogová" legislatíva a hroziace vysoké tresty na Slovensku neplnia preventívny ani odstrašujúci účinok. Situáciu chce zlepšiť ministerstvo spravodlivosti pod vedením Lucie Žitňanskej, ktoré predstavilo návrh celkom novej právnej úpravy.

Posudzovať chcú po novom

Až 30 percent mladých ľudí podľa oficiálnych štatistík vyskúšalo marihuanu, teoreticky tak každému tretiemu z nich hrozí trestné stíhanie a následne väzenie alebo najčastejšie podmienka, upozornila ministerka. Súčasná legislatíva pritom podľa nej neodstrašuje. Ukázal to európsky prieskum z roku 2015, ktorý zaznamenal na Slovensku nárast v experimentovaní s marihuanou v populácii ľudí od 15 do 34 rokov.

„Návrhom zákona sa predovšetkým snažíme dosiahnuť stav, keď za držbu rovnakého množstva drogy budú udeľované rovnaké tresty, pretože dnes tá prax je možno aj na základe nejednoznačných formulácií v zákone rozdielna,“ ozrejmila Žitňanská. Podľa prokurátora generálnej prokuratúry Jozefa Čentéša sú súdy, ktoré odsudzujú za držbu marihuany iba v prípade množstva väčšieho ako 0,5 gramu a sú aj súdy, ktoré uznajú držiteľa vinným už pri množstve päťkrát menšom.

Namiesto trestu liečenie

„Našou snahou je, aby na rovnakú situáciu súd reagoval vždy rovnakým rozhodnutím, čo je napĺňanie princípov právneho štátu,“ priblížil Čentéš, že po novom by malo byť v zákone presne stanovené množstvá drog, od ktorých sa bude odvíjať trestnosť skutku. Nahrádza sa tým súčasný pojem "pre vlastnú potrebu""obvykle jednorazová dávka drogy", ktoré by mali z právneho poriadku vypadnúť. Súdy budú mať po novom aj možnosť upustiť od potrestania páchateľa a uložiť mu samostatné ochranné liečenie, čo dosiaľ nebolo množné, zdôraznil Čentéš.

Pracovná komisia zložená z odborníkov z rôznych oblastí, ktorí o návrhu diskutovali niekoľko rokov, dospela k presvedčeniu, že prevencia má mať prednosť pred kriminalizáciou. „Navrhujeme, aby držba nepodstatného množstva drogy bola prvýkrát trestaná ako priestupok a až v prípade opakovaného porušenia zákona v priebehu 12 mesiacov ako trestný čin,“ uviedla Žitňanská. „Chcem zdôrazniť, že akákoľvek držba drogy je aj podľa nášho návrhu protizákonná,“ doplnila. V priestupkovom konaní, ktorý by mal mať na starosti obvodný úrad v sídle kraja, má hroziť držiteľovi takéhoto množstva drogy pokuta do 165 eur.

Dôvod, prečo dať prednosť netrestným opatreniam právnej aj neprávnej povahy pred kriminalizáciou, je podľa Žitňanskej ten, že v drvivej väčšine ide o kategóriu mladých ľudí, ktorí potrebujú skôr odbornú zdravotnú pomoc v súvislosti s vznikajúcou alebo už existujúcou drogovou závislosťou. Štát chce týmto ľuďom ponúknuť pomoc na nápravu, zdôraznila.

Poslanci návrh odignorovali

Pri marihuane by malo byť nepatrným množstvo do jedného gramu, pri pervitíne a amfetamíne 0,2 gramu, pri heroíne 0,5 gramu a pri kokaíne napríklad 0,3 gramu. Takéto množstvá odporučili odborníci kriminalisticko-expertízneho ústavu na základe poznatkov z praxe. Vždy sa tiež bude posudzovať množstvo účinnej látky v zadržanej droge. Trestným po novom bude aj držba húb obsahujúcich omamné a psychotropné látky.

Mladším ako 18 rokov má byť okrem pokuty v prípade držby nepatrného množstva drogy automaticky nariadená aj lekárska diagnostika a prípadne aj liečba drogovej závislosti. Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre prevenciu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica vysvetlil, že v praxi sú s drogou prichytení často mladí ľudia, ktorí majú v svojom živote problémy a droga je spôsobom, ako ich riešia. „Je dôležité, aby boli vyšetrení kompetentným psychiatrom a riešila sa základná príčina problému,“ vysvetlil Okruhlica s tým, že samotná pokuta by v tomto prípade účinok nemala a užívanie drog by mohlo pokračovať.

Návrh, ktorý dnes ministerstvo spravodlivosti predložilo do pripomienkovania, predpokladá účinnosť 1. marca 2018. Ministerka však deklarovala, že je pripravená na dlhú a podrobnú diskusiu a tento termín je len orientačný. Žitňanská na pôdu ministerstva pozvala aj poslancov Národnej rady, v prítomnosti ktorých chcela návrh predstaviť. Nedostavil sa žiaden.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok