Nespravte nič nezvrátiteľné, vyzývajú katalánskeho premiéra

TA3 TASR SITA ČTK
10.10.2017 14:45

Katalánski separatisti sa po stáročných snahách môžu dočkať a tento bohatý španielsky región môže už čoskoro vyhlásiť nezávislosť. Cena však bude vysoká. Vzťahy s Madridom sú poriadne napäté a nevie sa, ako sa situácia bude ďalej vyvíjať. Jednostranne vyhlásenú nezávislosť neuznajú susední Francúzi ani Nemci.

Katalánsky líder Carles Puigdemont by sa mal zastaviť, skôr než spraví niečo "nezvrátiteľné", vyhlásil hovorca španielskej vlády Íňigo Méndez de Vigo. "Žiadam ho, aby nespravil nič, čo sa už nebude dať vrátiť späť," povedal Méndez de Vigo, ktorý je zároveň ministrom školstva. Podľa neho má tento regionálny premiér stále "čas" na to, aby ustúpil od svojich zámerov.

Očakáva sa, že Puigdemont by mohol v avizovanom prejave na plenárnom zasadnutí katalánskeho parlamentu jednostranne vyhlásiť nezávislosť Katalánska. Puigdemont svoje posolstvo prednesie o 18.00 h SELČ. Polícia stráži verejné budovy a uzatvorila aj park obkolesujúci regionálny katalánsky parlament v Barcelone. Prípadné vyhlásenie nezávislosti sa pravdepodobne stretne s tvrdou reakciou španielskych centrálnych úradov.

Sporné referendum o nezávislosti Katalánska sa konalo 1. októbra, a to napriek zákazu španielskeho ústavného súdu. Separatisti vyhlásili svoje víťazstvo v tomto plebiscite v prospech nezávislosti za odôvodnené a platné. Po hlasovaní nasledovali masové protesty Kataláncov, rozhnevaných tvrdou a násilnou policajnou taktikou voči voličom, ktorí prišli odovzdať svoj hlas v referende. Zásahy sa stretli s medzinárodným odsúdením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok