Beblavý vyzýva Sulíka, aby prestal s protieurópskou politikou

TA3 TASR
10.10.2017 11:19

Nezaradený poslanec Národnej rady a zakladateľ vznikajúcej strany SPOLU Miroslav Beblavý by chcel so SaS a OĽaNO podpísať memorandum k európskej politike. Zároveň vyzýva šéfa SaS Richarda Sulíka, aby prestal s protieurópskou politikou. Podľa Sulíka je členstvo Slovenska v EÚ kľúčové, ale mali by sme mať ako prvé na zreteli záujmy Slovenska.

Nesmieme opakovať chyby

"Ak chceme dať Slovensku skutočne dobrú vládu a alternatívu, nesmieme opakovať chyby. Nesmieme pre európske veci ničiť možnosť skutočnej alternatívy," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Beblavý a vyzval Sulíka na ukončenie jeho protieurópskej politiky.

So SaS a OĽaNO by chcel Beblavý podpísať memorandum k európskej politike. "Spoločne by sme zaujali proeurópsky postoj," povedal Beblavý. Memorandum by podľa neho malo obsahovať dve veci. "Na politickej úrovni by malo obsahovať náš spoločný proeurópsky postoj, teda to, že budúcnosť Slovenska vidíme nielen v EÚ a eurozóne. Vidíme ho v spolupráci s vyspelými západoeurópskymi krajinami a nie v odpore k Únii a k jej deštrukcii," vysvetlil Beblavý.

Strany by si tiež podľa neho mali vydiskutovať rozdielne postoje k niektorým otázkam. "Mali by sme si ich buď vydiskutovať, dospieť k spoločnému postoju, alebo sa zaviazať, že takéto otázky nebudú prekážkou budúcej spolupráce," doplnil Beblavý.

Sulík a záujmy Slovenska

Sulík si vie predstaviť spoluprácu s každou parlamentnou stranou okrem Smeru a Kotlebovou ĽSNS. "Okrem Smeru a Kotlebu je pre nás každá jedna riadne zvolená strana potenciálny kandidát na spoluprácu," uviedol s tým, že SaS má najvyšší koaličný potenciál. Alternatíva voči súčasnej vláde podľa neho existuje. Dodal, že pravica ukazuje schopnosť spolupráce pri voľbách do vyšších územných celkov. "Existuje veľmi silná alternatíva," vyhlásil Sulík, ktorý podľa vlastných slov nepotrebuje na spoluprácu podpisovať memorandá.

V súvislosti s výzvou na ukončenie protieurópskej politiky zdôraznil, že pre neho je členstvo Slovenska v EÚ kľúčovým záujmom. Ale na prvom mieste má záujem ľudí. "Členstvo SR v EÚ je naším kľúčovým záujmom. Buďme členmi, buďme v eurozóne, Schengene, som za. Ale ako prvé majme na zreteli záujmy Slovenska," dodal Sulík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok