Polícia vyvrátila špekulácie o vražde v bratislavskom centre

TA3 SITA TASR
9.10.2017 14:54

Búrku na sociálnych sieťach vyvolal prípad vraždy, ktorá sa cez víkend odohrala na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. Fakt, že útočníkom, ktorý dobodal Slováka Branislava, bol muž indického pôvodu, vyvolal špekulácie o to, že ide o terorizmus, či čin islamistu. Policajný šéf Tibor Gašpar sa rozhodol špekulácie vyvrátiť a zvolal tlačovú besedu.

Konflikt pri čakaní na taxík

Na začiatku konfliktu boli podľa Gašpara ústne nezhody, pretože aj Ind, aj druhá skupina, v ktorej bola obeť, čakali na taxík. Takmer všetci zúčastnení boli pod vplyvom alkoholu. Konflikt eskaloval a vyvrcholil útokom Inda na Branislava a jeho 33-ročného známeho Ukrajinca.

"Podobné typy útokov sa dejú na mesačnej báze v Európe. Útoky nožom sú niečo podobné ako tie motorovými vozidlami. Musím poznamenať, že to nebolo motivované terorizmom. Radi by sme vylúčili nepravdivé informácie, že tajíme nejaké informácie," povedal Gašpar.

Dobodaný Bratislavčan napriek snahe lekárom zraneniam podľahol, osudným sa mu zrejme stalo zranenie krku. Polícia krátko po čine útočníka chytila niekoľko sto metrov od miesta činu.

Policajný šéf zdôraznil, že Ind Nishit nebol zo sociálne znevýhodneného prostredia, pretože pracoval v slovenskej firme ako IT manažér a nebol ani islamista, keďže išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o kresťana. Nešlo ani o extrémistické motívy, dodal Gašpar.

Nishit si pred niekoľkými rokmi zobral Slovenku a v roku 2015 sa mu podarilo získať slovenské občianstvo. "Polícia koná v rámci takýchto prípadov rovnako bez ohľadu na to, akej národnosti sú," poznamenal prezident PZ.

Hrozí mu 20 rokov

Polícia víkendový prípad expresne objasnila a Inda obvinila z vraždy. "Na základe zabezpečenej dôkaznej situácie a doposiaľ vykonaných procesných úkonov vzniesol vyšetrovateľ PZ obvinenie z obzvlášť závažného zločinu vraždy v súbehu so zločinom ťažkej ujmy na zdraví 37-ročnému občanovi Slovenskej republiky pôvodom z Indie," uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Obvineného po vykonaní procesných úkonov umiestnili v cele policajného zaistenia. Policajný vyšetrovateľ podľa Mihalíkovej spracuje podnet k podaniu návrhu na jeho väzobné stíhanie. V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 15 až 20 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok