Súd chce zabrániť rozbitiu Španielska, stopol schôdzu parlamentu

TA3 TASR
5.10.2017 16:16

Španielsky ústavný súd nariadil dočasný zákaz mimoriadneho zasadania katalánskeho parlamentu so zámerom zabrániť ďalším krokom v úsilí Katalánska o získanie nezávislosti.

Súd chce zabrániť rozbitiu Španielska, stopol schôdzu parlamentu
SITA/AP

Zasadať mali v pondelok

Zasadanie sa malo konať na budúci týždeň v pondelok a miestni predstavitelia na ňom mali hlasovať o odtrhnutí tohto regiónu od Španielska.

Na zablokovanie tohto zasadania vyzval i opozičný socialistický blok v katalánskom parlamente, kde majú separatistické strany tesnú väčšinu. Právnici regionálneho parlamentu takisto upozornili, že zasadanie bude nelegálne, pretože by sa na ňom rokovalo o výsledkoch referenda, ktoré ústavný súd už predtým zakázal.

Referendum o nezávislosti Katalánska vyvolalo v Španielsku vážnu politickú krízu.

Madrid: Zabráňte ešte väčšiemu zlu

Španielsky premiér Mariano Rajoy vyzval predsedu katalánskej vlády Carlesa Puigdemonta, aby upustil od plánov na vyhlásenie nezávislosti tohto regiónu na severovýchode krajiny s tým, že sa tak predíde "ešte väčšiemu zlu".

Rajoy uviedol, že riešením vzniknutej situácie je "bezodkladný návrat k zákonnosti a uisteniu, že nedôjde k jednostrannému vyhláseniu nezávislosti Katalánska".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok