TB I. Matoviča o obžalobe za ohováranie

TA3
5.10.2017 16:27

Pozrite si tlačovú besedu lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča, ktorý sa vyjadril k jeho obžalobe za ohováranie premiéra Roberta Fica.

Stanovisko námestníka GP pre trestný úsek Petra Šufliarskeho v súvislosti s vyjadreniami Igora Matoviča a Daniela Lipšica (6. 10. 2017):

"Námestník generálneho prokuratúra pre trestný úsek Peter Šufliarsky v trestnej veci Karola M. odmieta akékoľvek porušenie zákona z jeho strany, ktorý sa k tejto tému v minulosti opakovane podrobne vyjadril. Opätovné otváranie „témy Karola M.“ je prejavom zúfalstva a argumentačnej prázdnosti politikov a odpútavania pozornosti od ich trestného stíhania. Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky má s predsedom vlády SR, tak ako aj s inými ústavnými činiteľmi,  výlučne úradný vzťah. Generálna prokuratúra Slovenskej republiky v trestnej veci obvineného Mgr. Igora M. vykonáva tzv. dohľadovú právomoc od 17. 8. 2015, a to na základe trestného oznámenia predsedu vlády SR, jeho manželky, ako aj na základe trestného oznámenia anonymnej fyzickej osoby. (Trestné oznámenia boli doručené priamo na GP SR). V rámci tzv. dohľadovej právomoci Generálna prokuratúra SR preskúmala trestnú vec v štádiu pred vznesením obvinenia Mgr. Igorovi M.  už v auguste 2016, (vyšetrovací spis bol predložený 12. 8. 2016). Dôvodom preskúmania trestnej veci bola rýchlosť a bezprieťahovosť prípravného konania, pretože išlo o skutkovo a právne jednoduchú trestnú vec a trestné stíhanie trvalo už takmer jeden rok (trestné stíhanie bolo začaté 25. 9. 2015). Prokurátor trestného odboru GP SR (nie námestník gen. prokurátora pre trestný úsek ) vydal v trestnej veci dva písomné záväzné pokyny (obidva pokyny sa týkali rýchlosti prípravného konania, nie vznesenia obvinenia) pre prokurátora Krajskej prokuratúry Bratislava. Po doručení uznesenia prokurátora KP BA o vyhovení sťažnosti obvineného Mgr. Igora M. (8. 12. 2016) bola trestná vec opätovne preskúmaná prokurátorom trestného odboru GP SR. Výsledkom preskúmania trestnej veci bolo rozhodnutie z 28. 3. 2017 o zrušení tohto rozhodnutia vydaného prokurátorom Krajskej prokuratúry v Bratislave. Obžalobu na obvineného Mgr. Igora M. podal ten istý prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave, ktorý aj zrušil jeho obvinenie, pri čom nenamietal postup a právnu argumentáciu v rozhodnutí  Generálnej prokuratúry SR (rozhodnutie neobsahuje pokyn podať na obvineného Mgr. Igora M. obžalobu). Medializáciu trestnej veci obvineného Mgr. Igora M., podanie obžaloby na neho, považuje námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky za zjavný mediálny atak na prokuratúru a hrubé ovplyvňovanie prokurátora v súdnom konaní, v ktorom má prokurátor (Krajská prokuratúra Bratislava) procesné postavenie strany, tak ako obvinený Mgr. Igor M. Mgr. Igora  M. a JUDr. Daniela L., ktorí sú inak v súčasnosti trestne stíhaní, nepovažuje námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek  za obete justičného systému, ako sa to snažia podsúvať verejnosti, ktoré by mali verejne atakovať činnosť orgánov činných v trestnom konaní a ich predstaviteľov. Je poľutovaniahodné, že trestne stíhané osoby majú takmer neobmedzený mediálny priestor na neustále gradujúce sa ataky proti prokuratúre a proti prokurátorom. Čo je za tým?"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok