Výťahy i nová čakáreň. Hlavná stanica sa dočká obnovy

TA3 SITA
4.10.2017 16:19

Do konca tohto roka chcú Železnice Slovenskej republiky obnoviť priestory hlavnej stanice v Bratislave. Patrí sem prebudovanie bývalého služobného podchodu na tretí podchod pre cestujúcich s výťahmi na každé nástupište.

Výťahy i nová čakáreň. Hlavná stanica sa dočká obnovy
SITA/Ľudovít Vaniher

Nová čakáreň z bývalej reštaurácie

„Samozrejme, s prístupom pre imobilných cestujúcich, matky s kočíkmi či s ťažkou batožinou. Potom by sme radi začali s prestavbou bývalej reštaurácie na novú čakáreň. Uvažujeme aj o novom opláštení budovy,“ uviedol generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy v tlačovej správe, ktorú po stretnutí Erdössyho s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom poskytla hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer.

Primátor s generálnym riaditeľom ŽSR hovorili o aktuálnej situácii okolo hlavnej stanice po odstúpení ŽSR od zmluvy so spoločnosťou Transprojekt. Erdössy objasnil, že odstúpenie od zmluvy je dôležitý, ale zatiaľ len prvý krok, aby sa zmluvný vzťah ukončil. Onufer v tlačovej správe uvádza, že v tejto chvíli je predčasné hovoriť o tom, čo, kedy a ako budú ŽSR robiť s hlavnou stanicou ďalej. Podľa nej hlavné mesto na svojich pozemkoch na námestí pred stanicou plánuje tento rok vybudovať výťah k električkovému nástupišťu, opraviť zastávky MHD a vymeniť osvetlenie.

Železnice vypovedali zmluvu

Železnice Slovenskej republiky 18. septembra odstúpili od rámcovej zmluvy so spoločnosťou Transprojekt s.r.o., ktorá mala na 50 rokov prenajatý priestor bratislavskej hlavnej stanice. Ako informovala hovorkyňa slovenských železníc Martina Pavlíková, vedenie ŽSR sa tak rozhodlo na základe toho, že spoločnosť Transprojekt s.r.o. si nesplnila zákonnú povinnosť a nezabezpečila svoj zápis do registra partnerov verejného sektora v stanovenom termíne a neodhalili tak svoju vlastnícku štruktúru, ako to káže protischránkový zákon.

Mediálna zástupkyňa spoločnosti Transprojekt s.r.o. Mária Adamová uviedla, že záležitosť je v rukách právnych zástupcov investora. „Vypovedanie zmluvy považujeme za krok pod vplyvom lobingu skupiny, u ktorej dlhodobo evidujeme silný záujem získať do vlastníctva toto developersky atraktívne územie. Samotný dôvod vypovedania zmluvy je otázny vzhľadom na výklad zákona zo strany ministerstva spravodlivosti, z ktorého vyplýva, že pri posudzovaní povinnosti vzniku registrácie subjektov je nevyhnutné brať do úvahy finančné limity. Limity, tak ako ich definuje na svojej stránke ministerstvo spravodlivosti, investor neprekročil," povedala Adamová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok