Nobelovu cenu za fyziku získal objav gravitačných vĺn

TA3 TASR
3.10.2017 12:04

Spozorovali ich pri skutočne unikátnom vesmírnom divadle - zrážke dvoch čiernych dier. Nobelovu cenu za fyziku získali vedci za konštrukciu zariadenia Ligo, ktoré dokázalo zachytiť gravitačné vlny.

Nobelovu cenu za fyziku získal objav gravitačných vĺn
ČTK

Vlny predpovedal Einstein

Nobelovu cenu za fyziku za rok 2017 získali Rainer Weiss, Barry C. Barish a Kip S. Thorne za svoj "prínos k detektoru LIGO a pozorovanie gravitačných vĺn". Oznámila to švédska Kráľovská akadémia vied, ktorá cenu udeľuje.
Weissovi (Nemecko) pripísala polovicu ceny, o druhú sa podelia Barish (USA) a Thorne (USA).

"Dňa 14. septembra 2015 boli po prvý raz pozorované gravitačné vlny vesmíru. Vlny, ktoré pred sto rokmi predpovedal Albert Einstein, pochádzali z kolízie medzi dvoma čiernymi dierami. Trvalo 1,3 miliardy rokov, kým vlny prišli do detektora LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) v USA," uvádza Nobelprize.org, oficiálna webová stránka Nobelovej ceny.

LIGO je spoločný projekt s vyše tisíckou vedcov z viac ako dvadsiatich krajín.

Hawking hovorí o prelome

Keď sa medzinárodnému vedeckému tímu podarilo objaviť gravitačné vlny, niektorí fyzici to prirovnali k objavu Higgsovho bozónu z roku 2012, iní tvrdili, že ide o ešte väčší objav. Gravitačné vlny, o ktorých sa zmienil Einstein v roku 1916 vo svojej všeobecnej teórii relativity, predstavujú mimoriadne jemné poryvy v časopriestore, štvorrozmernom prostredí kombinujúcom čas s priestorovými veličinami. Ak sa zrazia obrovské, ale kompaktné objekty ako čierne diery alebo neutrónové hviezdy, vyšlú naprieč vesmírom gravitačné poryvy.

K objavu sa vtedy vyjadril aj expert na čierne diery Stephen Hawking, ktorý uviedol, že ide o prelomový okamih v dejinách vedy. "Gravitačné vlny poskytujú úplne nový pohľad na vesmír. Schopnosť ich detekcie má potenciál na zásadný prevrat v astronómii. Tento objav je prvým zistením binárneho systému čiernych dier a prvým pozorovaním ich zlučovania," dodal.

Minulý rok bodovali Američania

Nobelovou cenou za fyziológiu alebo medicínu sa začala séria udeľovania týchto prestížnych ocenení. V stredu oznámia cenu za chémiu, vo štvrtok za literatúru, v piatok za mier a v pondelok za ekonómiu. Tohtoročné ocenenie v každej z kategórií sprevádza finančná prémia vo výške deviatich miliónov švédskych korún (937.376 eur).

Nobelovu cenu za fyziku 2016 získali britskí vedci pôsobiaci v USA David Thouless, Duncan Haldane a Michael Kosterlitz, a to za "teoretické objavy topologických fázových posunov a topologických fáz hmoty". Nobelovu cenu za fyziku 2015 získali vedci Takaaki Kadžita z Japonska a Arthur B. McDonald z Kanady za objav oscilácie neutrín, ktorý je dôkazom, že neutrína majú hmotu.

Na základe poslednej vôle a z finančných prostriedkov významného švédskeho priemyselníka a vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela (1833-96) je od roku 1901 každoročne udeľovaná prestížna Nobelova cena za významný objav, čin alebo dielo. Táto pocta umelcom vedcom, ekonómom a mierotvorcom je všeobecne považovaná za najhodnotnejšie ocenenie na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok