Na ruskej misii údajne pálili dokumenty, chceli ju navštíviť tajní

TA3 TASR
2.9.2017 13:08

Rusko si predvolalo zástupcu amerického veľvyslanca v Moskve Anthonyho Godfreya, aby mu tlmočilo protest proti plánovanej prehliadke priestorov ruskej obchodnej misie vo Washingtone tajnými agentmi. Roztržky medzi Ruskom a Spojenými štátmi neutíchajú.

Išlo o odvetu

Moskva odsúdila Spojené štáty za nariadenie uzavrieť ruský konzulát v San Franciscu a ďalšie dve diplomatické kancelárie Ruskej federácie v USA. Podľa hovorkyne ruského rezortu diplomacie Washington pokračuje v zhoršovaní už napätej atmosféry vo vzťahoch medzi oboma krajinami.

Americké ministerstvo zahraničných vecí nariadilo Rusku, aby uzavrelo svoj generálny konzulát v San Franciscu, kanceláriu misie vo Washingtone a konzulárnu kanceláriu v New Yorku. Išlo o reakciu na predošlý pokyn Kremľa, aby USA znížili počet pracovníkov svojich diplomatických zastupiteľstiev v Rusku o 755, a to na 455.

Diplomati musia opustiť byty

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo vyhlásení uviedla, že americká strana pri najnovšom nariadení "ignorovala medzinárodné právo". Tvrdí tiež, že americké "špeciálne služby" majú v úmysle konzulát prehľadať. To isté podľa nej platí aj o bytoch v San Franciscu využívaných ruskými diplomatmi a ich rodinami. Tie musia v tejto súvislosti opustiť svoje bydliská na 10 až 12 hodín.

K ruskému konzulátu v San Franciscu privolali hasičov po tom, ako bolo z jeho komína vidno stúpať čierny dym. Dovnútra im však vstúpiť nedovolili a hasičský zbor neskôr vydal vyhlásenie, v ktorom potvrdil, že išlo "len o dym z komína", zrejme stúpajúci z kozubu v budove.

Dymilo sa aj z ruskej obchodnej misie

Nielen z komína ruského konzulátu v San Franciscu bolo v piatok 2. septembra bolo vidno stúpať čierny dym. V ten istý deň sa dymilo aj z pozemku ruskej obchodnej misie vo Washingtone, informoval v exkluzívnom článku web amerického časopisu Foreign Policy.

Chodci, ktorí prechádzali okolo inak pokojnej misie na ulici Connecticut Avenue ležiacej na severozápade americkej metropoly, mohli v piatok popoludní miestneho času vidieť plamene a dym stúpajúci z dvora budovy, v ktorej sídli ruský diplomatický personál a sú v nej kancelárie.

Podľa portálu zamestnanci hádzali do ohňa zrejme dokumenty. Ešte predtým jedna žena odmontovala zo zadnej steny budovy bezpečnostné kamery. Celý piatok vládol na pozemku ruch, keď tam stále prichádzali a odchádzali autá. Vo väčšine okien sa svietilo do neskorej noci, píše Foreign Policy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok