Vznikla Digitálna koalícia, ktorá má zlepšiť zručnosti Slovákov

TA3 TASR
26.9.2017 13:57

Digitálna koalícia, ktorú v Bratislave podpisom memoranda uviedli do života, by mala napomôcť Slovensku zvýšiť úroveň digitalizácie vo všetkých oblastiach. Myslí si to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

Ako uviedol na brífingu po podpise memoranda, touto koalíciou sa zaväzujú tak vláda, jednotlivé ministerstvá, predstavitelia vzdelávacích inštitúcií, zástupcovia tretieho sektora, ako aj samotní predstavitelia priemyslu, že urobia všetko preto, aby Slovensko dokázalo čeliť digitálnym výzvam, ktoré sú pred nami. "Ak Slovensko má záujem byť v jadre Európskej únie, tak životne dôležitým záujmom Slovenska musí byť, aby bolo aj v centre technologického jadra, aby bolo medzi krajinami, ktoré majú veľký inovatívny potenciál a aby sme neostali len montážnou manufaktúrou Európskej únie," zdôraznil Pellegrini.

Rezort školstva, ako uviedla jeho šéfka Martina Lubyová, bude mať prioritnú úlohu pri zabezpečovaní smerujúcich k tomu, aby ľudia, ktorí budú v digitálnych povolaniach, dostali včas digitálne zručnosti. "Prijali sme v rámci koalície najviac, a to 14 záväzkov, ale aj konkrétnejší akčný plán, kde je 23 opatrení, plnením ktorých sa budeme snažiť výzvu, ktorá pred nami stojí, napĺňať. Náš, ale nielen náš trh práce má nedostatok pracovníkov v IT oblasti. Budeme sa ďalej snažiť rozvíjať koncepciu digitalizácie a informatizácie školstva," povedala ministerka.

Podľa prvého viceprezidenta IT Asociácie Slovenska Mária Lelovského 21 zakladateľov predstavilo 87 konkrétnych záväzkov, ktoré sú zamerané na 4 oblasti, a to digitálne zručnosti pre všetkých, digitálne zručnosti pre pracovnú silu, digitálne zručnosti pre špecialistov IKT a digitálne zručnosti vo vzdelávaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok