Trump nám vyhlásil vojnu, tvrdí KĽDR a hrozí protiopatreniami

TA3 SITA TASR
25.9.2017 21:05

Americký prezident Donald Trump vyhlásil Kórejskej ľudovodemokratickej republike vojnu. Vyjadril sa tak severokórejský minister zahraničia Li Jong-ho v reakcii na Trumpov sobotňajší príspevok na Twitteri. Biely dom tvrdí, že Spojené štáty vojnu nevyhlásili.

Trump na Twitteri uviedol, že líder komunistickej krajiny Kim Čong-un, ak neprestane so svojimi ostrými vyhláseniami, "tu už dlho nepobudne". Podľa ministra Li Jong-ho má krajina vďaka tomuto vyjadreniu na základe charty OSN právo na protiopatrenia. Medzi ne má podľa šéfa severokórejskej diplomacie patriť aj "právo na zostrelenie amerických strategických bombardérov, aj keď nie sú vo vzdušnom priestore" KĽDR.

"Nevyhlásili sme vojnu Severnej Kórei a úprimne povedané, toto tvrdenie je absurdné," uviedla na tlačovej konferencii hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová.

Trump v sobotu na Twitteri reagoval na vystúpenie Li Jong-hoa na pôde OSN. "Práve som počul ministra zahraničia Severnej Kórey hovoriť v OSN. Ak opakuje myšlienky malého raketového muža (Kim Čong-una, poz.red.), nepobudnú tu veľmi dlho!" napísal prezident v príspevku. "Otázka, kto tu pobudne dlhšie, je teda zodpovedaná," reagoval na Trumpove slová v pondelok severokórejský minister zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok