Zostávajú posledné hodiny leta, v Antarktíde začne polárny deň

TA3 TASR
21.9.2017 10:03

Podľa koordinovaného svetového času nastane jesenná rovnodennosť v piatok 22. septembra o 20.02 h. To znamená, že na Slovensku sa jeseň podľa astronomických výpočtov začne v ten istý deň o 22.02 h stredoeurópskeho letného času.

Zostávajú posledné hodiny leta, v Antarktíde začne polárny deň
SITA/AP

Deň rovnako dlhý ako noc

Rovnodennosť je v astronómii okamih, keď má Slnko voči svetovému rovníku nulovú deklináciu a slnečné lúče dopadajú v mieste rovníka kolmo na zemský povrch. V okamihu rovnodennosti sa Slnko nachádza v jesennom alebo v jarnom bode. Tento jav je spôsobený sklonom zemskej osi a obehom Zeme okolo Slnka. V čase jesennej rovnodennosti sa na severnej pologuli začína jeseň, na južnej pologuli jar. 

V deň jesennej i jarnej rovnodennosti je na hociktorom mieste na zemeguli deň rovnako dlhý ako noc. Odlišná je situácia na zemských póloch. Jesennou rovnodennosťou sa na severnom póle, v Arktíde, začína polročná polárna noc: slnko zapadne a vyjde až po dni jarnej rovnodennosti. Opačná situácia vznikne na južnom póle, v Antarktíde. Tam sa začína polárny deň, ktorý bude trvať tiež pol roka.

Okamih rovnodennosti nenastáva každý rok v rovnakom čase. Príčinou toho je rozdielna dĺžka roka astronomického a občianskeho a vkladanie prestupného dňa, 29. februára, každý štvrtý rok. Začiatok tzv. astronomickej jesene nastáva v rozmedzí od 21. do 24. septembra.

Legendy hovoria o harmónii

Na rozdiel od zimného a letného slnovratu alebo príchodu jari sa jesenná rovnodennosť spája s menším množstvom ľudových pranostík. Toto obdobie má však takisto svoje čaro. Prichádza čas babieho leta, vo vzduchu možno spozorovať ľahké pavučiny ale aj biele chumáče z topoľov pripomínajúce páperie. Dni sa začínajú skracovať, ubúda prirodzeného svetla.

Pradávne legendy hovoria, že slnečné božstvo starne a chystá sa na odchod, kým bohyňa-matka je v očakávaní príchodu svojho syna, nového mocného slnka. Príroda sa ukladá na zimný spánok, vládne obdobie harmónie a vyrovnanosti, stromy v záhradách ponúkajú posledné plody. Obdobie jesene svojím pokojom vraj symbolizuje vzťah matky a dcéry.

Je to zvyčajne čas vďakyvzdania za dobrú úrodu, čas oberačiek hrozna a nového vína. Tradičné sú aj jedlá pre toto obdobie – jesť by sa malo to, čo sa v sadoch a záhradách urodilo pred definitívnym odchodom leta, teda ovocie, zelenina, strukoviny či obilniny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok