Do platnosti vstupuje prelomová dohoda medzi EÚ a Kanadou

TA3 TASR
21.9.2017 07:20

Začalo sa predbežné uplatňovanie prelomovej dohody medzi EÚ a Kanadou, tzv. CETA. Uviedol to hovorca Ministerstva hospodárstva Maroš Stano.

Výhody na oboch stranách

Dohoda je mimoriadnym úspechom, ktorý dosiahlo Slovensko počas svojho minuloročného predsedníctva. Prináša uľahčenie obchodovania s tovarom a službami, odstránenie ciel a obchodných bariér. Ide o zatiaľ najambicióznejšiu dohodu o voľnom obchode, ktorú EÚ dosiahla s dôležitým partnerom G7.

Slovensko začiatok uplatňovania CETA víta. "Ide o veľký úspech Únie aj slovenského prostredníctva a dôkaz dôveryhodnosti a akcieschopnosti EÚ. Je to obojstranne výhodná dohoda, ktorá sa môže stať vzorom a referenciou pre podobné dohody s inými štátmi," zdôraznil minister hospodárstva Peter Žiga, ktorý v čase záverečných rokovaní viedol zasadnutia ministrov obchodu a hospodárstva EÚ a zúčastnil sa spolu s premiérom Robertom Ficom na slávnostnom podpise dohody.

"Európa potvrdila, že nie je stará dáma, ale progresívny spolok štátov. Dohodou EÚ potvrdila svoju významnú pozíciu v obchodnom svete a fakt, že jej patrí popredné miesto pri tvorbe politiky na globálnej úrovni," zdôraznil šéf rezortu hospodárstva.

Do Kanady bez ciel

Po siedmich rokoch od platnosti dohody má dôjsť k úplnému odstráneniu ciel na produkty vyvážané z EÚ do Kanady. Dohoda uľahčí vstup európskych firiem na trh Kanady a vytvorí lepšie podmienky na rozvoj investícií a uplatnenie sa expertov z členských krajín, vrátane SR, ako aj v Kanade. Vzniknú nové príležitosti v oblasti obchodovania a investícií pre hospodárske subjekty EÚ aj Kanady.

V dôsledku CETA sa odstránia clá, skončia sa obmedzenia prístupu k verejným zákazkám, otvorí sa trh so službami a poskytnú sa predvídateľné podmienky pre investorov. Dohoda obsahuje aj záruky, aby hospodársky zisk v žiadnom prípade nedosahoval na úkor základných práv, sociálnych noriem, práva vlády na reguláciu, ochrany životného prostredia alebo zdravia a bezpečnosti spotrebiteľov.

Musia ju ešte ratifikovať

EÚ aj Kanada odstránia od prvého dňa jej vykonávania clá pre 98 % colných položiek, čo je najlepší výsledok, aký EÚ dosiahla v doterajších rokovaniach o dohodách o voľnom obchode. Clá v priemyselnom sektore budú plne liberalizované, z toho viac ako 99 % už od začatia uplatňovania dohody. To ušetrí exportérom z EÚ ročne na nevybratom cle asi 470 miliónov eur.

Na Slovensko bude mať zmluva zrejme skôr nepriamy ekonomický dosah, pretože podiel obchodu s Kanadou na celkovom vývoze SR je menej ako pol percenta. Veľký význam však dohoda môže mať na úrovni EÚ, kde môžu vzniknúť nové pracovné príležitosti a prísť nové investície.

Európsky parlament schválil dohodu 15. februára 2017, čím EÚ ukončila vnútorné schvaľovacie postupy a CETA sa môže začať predbežne uplatňovať. Nasledovať bude ratifikácia členskými štátmi, ktorá je potrebná na definitívne nadobudnutie platnosti dohody. V SR by sa mal ratifikačný proces začať na jeseň tohto roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok