Mexiko sa spamätáva zo zemetrasenia, počet obetí rastie

TA3 TASR
20.9.2017 06:30

Mexiko sa spamätáva z ničivého zemetrasenia. Záchranári stále prehľadávajú trosky budov. Počet obetí prevýšil číslo 225 a stále rastie. Do krajiny prichádza humanitárna pomoc z rôznych častí sveta. Otrasy s magnitúdou 7 zasiahli aj hlavné mesto. Bez elektriny je tam 40 percent domácností.

Otrasy s magnitúdou 7,1 zasiahli hlavné mesto Mexiko a okolité štáty Morelos, Puebla, Guerrero a México. Zemetrasenie tiež spôsobilo zrútenie mnohých budov a paniku medzi ľuďmi. K otrasom došlo o 13.14 h miestneho času, 20.14 h SELČ, pričom epicentrum sa nachádzalo neďaleko mesta Raboso v štáte Puebla, približne 123 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Mexiko.

Zemetrasenie prišlo menej než dva týždne po predchádzajúcom zemetrasení s magnitúdou 8,1, ktoré si na juhu Mexika vyžiadalo 90 mŕtvych. Podľa vedcov utorkové otrasy priamo nesúvisia s týmto zemetrasením. Epicentrá oboch zemetrasení boli od seba vzdialené 650 kilometrov.

Prírodný živel zároveň nechal približne 3,8 milióna ľudí bez elektrickej energie. Nefunguje ani telefonické spojenie. Úrady varovali, aby ľudia nefajčili na uliciach, keďže môžu byť narušené plynové potrubia.

V hlavnom meste sa zrútili desiatky budov. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto oznámil, že sa tam zrútila aj budova školy, pričom zahynulo vyše 20 detí a 30 je nezvestných. Zvolal núdzovú schôdzu celoštátnej bezpečnostnej rady a na vrtuľníku vykonal obhliadku zasiahnutých častí krajiny. Zároveň nariadil evakuáciu všetkých poškodených nemocníc a prerušenie prevádzky na medzinárodnom letisku v hlavnom meste.

K tragédii došlo v deň, keď si Mexičania pripomínali 32. výročie ničivého zemetrasenia z roku 1985, pri ktorom zahynulo viac ako 10.000 ľudí a veľká časť hlavného mesta bola zničená. V krajine sa v utorok dokonca konalo cvičenie pre prípad evakuácie v dôsledku zemetrasenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok