Briti a Američania vidia povojnovú Sýriu bez diktátora Asada

TA3 TASR
19.9.2017 11:10

Veľká Británia a Spojené štáty nepodporia povojnovú rekonštrukciu Sýrie bez záruky politických reforiem. Za najdôležitejšiu zmenu považujú koniec vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada. O postoji krajín informoval britský minister zahraničných vecí Boris Johnson.

Podporu podmieňujú odchodom Asada

Spojené štáty, Británia, Francúzsko a ďalšie krajiny, ktoré žiadajú odchod sýrskeho prezidenta Bašára Asada, nepodporia povojnovú obnovu Sýrie, ak nebudú mať záruky, že v Damasku dôjde k politickým zmenám a Asadovmu odstúpeniu.
S týmto varovaním vystúpil v noci nadnes v New Yorku britský minister zahraničných vecí Boris Johnson.

Ako informovala agentúra Reuters, skupina Priatelia Sýrie sa zišla v pondelok v New Yorku na okraj Valného zhromaždenia OSN. Schôdzka sa uskutočnila v čase, keď pozornosť medzinárodného spoločenstva púta viac severokórejská jadrová kríza a budúcnosť jadrovej dohody s Iránom než sedem rokov trvajúci konflikt v Sýrii.


"Myslíme si, že jediný spôsob, ako sa posunúť dopredu, je začať politický proces a jasne povedať Iráncom, Rusom a Asadovmu režimu, že nepodporíme rekonštrukciu Sýrie, kým sa tam nezačne politický proces," uviedol Johnson. Vysvetlil, že ide o kroky v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2254, začatie prechodného politického obdobia a Asadov odchod.

Základom je Ženeva a úloha OSN

Všetci účastníci newyorskej schôdzky súhlasili s tým, že "musí existovať politický proces, ak má dôjsť k medzinárodnej účasti na rekonštrukcii Sýrie", povedal pre Reuters David Satterfield, štátny tajomník amerického ministerstva zahraničných vecí pre záležitosti Blízkeho východu.

Priatelia Sýrie žiadajú spustenie politického procesu dohodnutého v rámci mierových rokovaní, ktoré sa pod dohľadom OSN konali v Ženeve. Tieto rokovania sa však dostali do úzadia po tom, ako Rusko, Irán a Turecko iniciovali paralelné mierové rokovania v kazašskej Astane. Tie sa začali po tom, ako sýrska armáda za pomoci Ruska a Iránom podporovaných jednotiek hnutia Hizballáh na sklonku roku 2016 dobyla sýrske mesto Aleppo. 

Ovládnutie Aleppa vládnymi silami bolo pre režim prezidenta Bašára Asada najvýznamnejším víťazstvom od začiatku ozbrojeného konfliktu. Satterfield však upozornil, že "režim a priaznivci režimu nemôžu vyhlásiť víťazstvo (v konflikte) len na základe máp a farebného vyznačenia pozícií". Dodal, že "obnova Sýrie vo veľkej miere závisí od dôveryhodného politického procesu a jeho základom je Ženeva a úloha OSN".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok