Požiar hradu Krásna Hôrka už majú hasiči pod kontrolou

TA3, TASR
10.3.2012 15:33

Požiar hradu Krásna Hôrka už majú hasiči pod kontrolou. O 15.15 h bol požiar lokalizovaný. TASR o tom informovala Dana Šebestová, poverená riadením Kancelárie prezidenta Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Oficiálna príčina vzniku požiaru zatiaľ nie je podľa jej slov známa.

Prvé informácie o požiari hradu Krásna Hôrka v okrese Rožňava boli asi o 13.30 h. Miestni obyvatelia z obce Krásnohorské podhradie potvrdili, že požiar sa objavil "z ničoho nič". V priebehu desiatich minút bola celá strecha v plameňoch.

Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Ľubomíra Hochvarta ako prví zasahovali príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Rožňave. "Máme tu desať hasičských cisterien, 35 hasičov, prišiel aj armádny vrtuľník, ale našťastie, nemusel zasahovať," povedal Hochvart.
Okrem príslušníkov HaZZ z hasičských staníc v Rožňave, Košiciach, Moldave nad Bodvou, boli povolaní aj hasiči zo ZHÚ Steel Košice a Záchranná brigáda HaZZ v Humennom. Na výpomoc boli neskôr privolaní aj dobrovoľní hasiči a príslušníci HaZZ z Prešova.


Na mieste je aj vozidlo lekárskej záchrannej služby, ktoré ošetrilo drobné zranenie jedného hasiča. "V súčasnosti prebieha dokončovanie hasenia a lokalizácia drobných ohnísk. Strecha však zhorela celá, trámy našťastie vydržali," dodal Hochvart.

Okolie hradu zabezpečuje polícia, v hrade by sa údajne mohli nachádzať výbušné látky.

Ako TASR informovalo Ministerstvo kultúry SR, rozsah poškodenia hradu Krásna Hôrka následkom požiaru je značný. Zhoreli všetky strechy, vrátane interiéru horného gotického hradu. Ostatné vnútorné časti hradného areálu sú zadymené a nie je ešte možné určiť definitívny rozsah škôd. Depozitár a väčšina zbierkových predmetov sú nepoškodené.


K udalosti sa prostredníctvom sociálnej siete Facebook vyjadril aj minister Krajcer. "Je to tragédia, horná časť hradu aj s exponátmi zhorela. Našťastie väčšina zbierkových predmetov a depozitár ostali nepoškodené. Verím ale, že dokážeme zabezpečiť, že do leta bude mať hrad novú strechu a bude sprístupnený pre verejnosť," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok