Hurikán otestuje jadrové elektrárne, udrel na ostrovy Florida Keys

TA3 TASR ČTK
10.9.2017 07:34

Oko hurikánu Irma už zasiahlo južné ostrovy Floridy. Oblasť Florida Keys bičuje silný vietor a hustý lejak. 430 tisíc domácností prišlo o elektrinu. Hurikán bude zrejme aj najvážnejším testom jadrových elektrární po posilnení ich odolnosti voči prírodným pohromám.

Hurikán udrel na ostrovy

Hurikán Irma dorazil na Floridu, kde udrel na západ ostrovu Florida Keys. Informovalo o tom americké Národné stredisko pre hurikány. Podľa neho zasiahol floridské ostrovy okraj oka hurikánu, kde je vietor najsilnejší.

Sila vetra, ktorý hurikán sprevádza dosahuje rýchlosť 215 kilometrov za hodinu. Stred hurikánu je teraz približne 25 kilometrov od Key West a postupuje z juhu k západnému pobrežiu Floridy rýchlosťou 15 kilometrov za hodinu.

Bezpečnosť je prvoradá

Americký prezident Donald Trump vyzval ľudí žijúcich v oblasti predpokladanej trasy hurikánu Irma, aby živlu "ustúpili z cesty" a nerobili si starosti o svoj majetok. Irma je "búrka s obrovskou ničivou silou a žiadam každého v oblasti trasy búrky, aby sa riadil všetkými pokynmi a ustúpil hurikánu z cesty", vyhlásil Trump.
Majetok sa na rozdiel od ľudských životov dá nahradiť, uviedol Trump v prezidentskom sídle Camp David v štáte Marylande, pričom zdôraznil, že bezpečnosť ľudí je prvoradá.

Americký prezident okrem toho vyhlásil, že krajina smúti za obeťami hurikánu, ktorý v uplynulých dňoch zdevastoval viacero karibských ostrovov. Južné pobrežie Floridy by Irma mala zasiahnuť v nedeľu ráno miestneho času.
Podľa prezidenta sú Spojené štáty maximálne pripravené na búrku takých mohutných rozmerov, aké vykazuje Irma.

Evakuovali milióny obyvateľov

Hurikán, ktorý sa k Floride presúva cez Kubu, preradili do tretej z piatich kategórií podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice po tom, ako sa ustálená rýchlosť vetra znížila na 205 kilometrov za hodinu. Očakáva sa však, že v najbližších hodinách Irma znovu naberie časť svojej stratenej sily a na americkú pevninu udrie silou hurikánu štvrtej kategórie.

Floridské úrady nariadili evakuáciu približne 5,6 milióna ľudí. Ide o štvrtinu populácie štátu, je to preto jedna z najväčších evakuácií v dejinách krajiny. Tamojší úrad civilnej ochrany medzitým vyzval na presun do bezpečia ďalších 700.000 osôb a celkový počet evakuovaných tak môže dosiahnuť až 6,3 milióna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok