Mexiko zasiahlo najsilnejšie zemetrasenie za sto rokov

TA3 TASR ČTK
8.9.2017 07:37

Najsilnejšie zemetrasenie za uplynulých 100 rokov. Tak hovoria v Mexiku o prírodnom živle, ktorý zasiahol krajinu počas uplynulej noci. Zomrelo najmenej 58 ľudí a niektoré médiá hovoria o najsilnejšom zemetrasení v tomto roku.

Po ničivom zemetrasení seizmológovia zaznamenali takmer 200 dotrasov. S odvolaním sa na tamojších seizmológov o tom informovala agentúra DPA. Podľa mexického seizmologického inštitútu bolo dovedna 185 dotrasov, pričom viaceré mali magnitúdu až 6,1. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto zemetrasenie označil za vôbec najsilnejšie, aké krajinu zasiahlo za uplynulých sto rokov.

Najviac sa jeho účinky prejavili na Tehuantepeckej šiji smerom k mestu Juchitán de Zaragoza v mexickom štáte Oaxaca, kde podľa tamojšieho guvernéra Alejandra Murata prišlo o život 17 ľudí.

Zemetrasenie bolo najsilnejšie od začiatku meraní, čo znamená viac než za sto rokov. Otrasy vystrašili aj obyvateľov v tisíc kilometrov vzdialenej mexickej metropole Mexiko. Ľudia tam v panike vybiehali z knísajúcich sa budov na ulicu, niektoré časti mesta zostali bez elektriny.

"Nikdy som nezažil také silné pohyby zeme. Najskôr som sa smial, ale keď zhasli svetlá, nevedel som, čo mám robiť. Skoro som spadol," citovala agentúra Reuters architekta Luisa Carlosa Bricena, ktorý bol v čase nešťastia v hlavnom meste.

Varovanie pred vlnami cunami bolo vydané pre Americkú Samou, Cookove ostrovy, Ekvádor, Salvádor, Fidži, Francúzsku Polynéziu, Guatemalu, Kiribati, Samou, Tokelau, Tuvalu, Vanuatu a francúzske zámorské územie Wallis a Futuna. Cunami, ktoré dosiahli výšku jeden meter nad úrovňou prílivu, boli zaznamenané v blízkosti prístavného mesta Salina Cruz v štáte Oaxaca. V blízkosti turistického strediska Huatulco sa vyskytli vlny vysoké približne 0,7 metra. Nebolo bezprostredne známe, spôsobili nejaké škody.

V prvých dvoch hodinách po hlavnom otrase, ku ktorému došlo vo štvrtok o 22.49 h miestneho času, seizmológovia zaznamenali najmenej 61 dotrasov, pričom najsilnejší mal magnitúdu 6,1. Epicentrum otrasov sa nachádzalo pod morským dnom 165 kilometrov západne od mesta Tapachula ležiaceho na juhu Mexika v štáte Chiapas. Hypocentrum bolo v hĺbke 35 kilometrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok