Katalánci bojujú za nezávislosť, schválili zákon o referende

TA3 TASR
6.9.2017 23:13

Poslanci katalánskeho parlamentu prijali návrh zákona, na základe ktorého sa referendum o nezávislosti tohto regiónu od Španielska uskutoční 1. októbra. Španielsky premiér Mariano Rajoy reagoval vyhlásením, že Katalánci nemôžu usporiadať referendum o nezávislosti, pretože im to nedovoľuje ústava ani zákony.

Návrh preskúma súd

V návrhu zákona z dielne katalánskej vlády sa uvádza, že ak sa voliči vyslovia v referende za nezávislosť, do 48 hodín bude nasledovať deklarácia o nezávislosti.

Španielsky premiér Mariano Rajoy už skôr vyzval ústavný súd, aby návrh zákona vyhlásil za neplatný. Očakáva sa, že súd návrh preskúma ešte tento týždeň a vyhlási ho za neplatný, ako to urobil s podobnými pokusmi aj v minulosti, uviedla agentúra DPA.

Katalánski poslanci prijali návrh po 12 hodín trvajúcej, často chaotickej debate v barcelonskom parlamente, poznamenala agentúra Reuters.

Bojkot opozície

Za návrh hlasovalo 72 poslancov, niekoľko ďalších sa zdržalo hlasovania. Opozícia hlasovanie bojkotovala, takže proti návrhu nikto nehlasoval, informovala DPA.

Podľa očakávania by mal katalánsky premiér Carles Puigdemont podpísať legislatívu najneskôr vo štvrtok ráno. Puigdemont na nedávnej tlačovej konferencii povedal, že nestanovia minimálnu volebnú účasť na referende, aby bol jeho výsledok záväzný.

Podľa prieskumov verejnej mienky si referendum želá väčšina obyvateľov Katalánska, dodal Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok