Vzdal sa kandidatúry v prospech Kotlebu, vylúčili ho zo strany

TA3 TASR
5.9.2017 16:51

Krajský predseda Strany zelených, manažér Marek Mališ z Kriváňa v okrese Detva, oficiálne oznámil, že sa vzdáva kandidatúry na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja v novembrových voľbách do vyšších územných celkov v prospech Mariana Kotlebu. Na toto rozhodnutie doplatil vylúčením zo strany.

Vzdal sa kandidatúry v prospech Kotlebu, vylúčili ho zo strany
SITA/Peter Rusko

Poďakovanie od Kotlebu

Svoje vyhlásenie urobil v banskobystrickom sídle Ľudovej strany Naše Slovensko. Ako Mališ zdôvodnil, v čase, keď ohlasoval svoju kandidatúru, SZ nevidela kandidáta, ktorý by dokázal obhajovať ich záujmy na zlepšenie a ochranu životného prostredia či pre nich dôležité environmentálne témy. Spája ich tiež spoločný boj proti ťažbe zlata v Detve, ako i snaha o znižovanie regionálnych rozdielov.

"Po ohlásení kandidatúry Mariana Kotlebu na post predsedu BBSK prebehla Krajská rada SZ, kde sme sa zhodli na podpore tohto kandidáta. Na základe mandátu, ktorý mi dala, prebehlo v minulých dňoch rokovanie, kde nás pán Kotleba uistil, že bude naďalej aktívne vystupovať pri ochrane životného prostredia a trvalo udržateľného rozvoja," konštatoval Mališ s tým, že Kotleba má ich podporu.

Súčasný šéf kraja Kotleba mu za tento krok poďakoval, za to, že našli odvahu "napriek očierňovaniu a mediálnej masáži voči mojej osobe". Na otázku, či vie ešte o niekom, kto by v kraji nasledoval Mališov krok, predseda BBSK odpovedal: "Nechcel by som predbiehať udalosti."

Jedenásť kandidátov

Okres Detva má v súčasnosti v 49-člennom Zastupiteľstve BBSK tri poslanecké kreslá. O tie sa budú uchádzať kandidáti na poslancov zo SZ. Ako Kotleba dodal, budú mať ich podporu, pretože ĽSNS za tento región neplánovala postaviť nikoho.

Krátko po Mališovom vyhlásení reagoval na túto situáciu ústredný tajomník SZ Martin Jóna, ktorý sa o tom dozvedel z médií. "Takéto správanie a takýto politický postoj v SZ absolútne neschvaľujeme a neakceptujeme. Preto som sa rozhodol, a mám túto kompetenciu, okamžite Mareka Mališa zo SZ vylúčiť," zdôraznil Jóna. O funkciu predsedu BBSK sa okrem Kotlebu uchádzajú desiati kandidáti. Sú nimi konateľ súkromnej firmy a poslanec mestského parlamentu spod Urpína Igor Kašper, politológ, poslanec Národnej rady SR za SaS a Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Martin Klus, ktorého podporujú aj OĽaNO-NOVA, KDH a OKS.

Ďalej historik, generálny riaditeľ banskobystrického Múzea SNP a mestský poslanec Stanislav Mičev, podnikateľ Ján Lunter, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni, exprimátor a niekdajší prezident Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor, prednosta Mestského úradu v Brezne, právnik Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa a rómsky aktivista Vojtech Kökény z Rimavskej Soboty, ktorý kandiduje za Stranu rómskej koalície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok